Tatán is lesz vakok intézete

A Vakok Állami Intézetének képviselői tartottak lakossági fórumot Tatán, ahol bemutatták a Kertvárosban, a volt Dobi-iskola helyén épülő, új központot, mely látássérültek komplex rehabilitálását fogja végezni 2015 nyarától.

 

Soltész Miklós szociális és családügyekért felelős államtitkár korábban egy tatai sajtótájékoztató alkalmával jelentette be, hogy egymilliárd forintból teljes körűen megújul Budapesten a Vakok Állami Intézete, az épületegyüttest ugyanis közel 50 éve nem renoválták. Mellette újabb projekteket is megvalósítnak.

Az egyik a vakok elemi rehabilitációja, ezt a hálózatot országosan is kiterjesztik. Mintegy ugyanannyi pénzből (egymilliárd 570 millió forintból) egy korszerű intézetet építenek Tatán, bentlakásos, benntanulásos lehetőséget biztosítanak azoknak, akik felnőttkorukban veszítették el a látásukat. Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének, igazgatója tájékoztatójában kiemelte, hogy komoly szempontrendszernek kellett megfelelnie a létesítmény leendő „házigazdáinak”. Ezek között szerepelt többek között az, hogy frekventált, jól megközelíthető helyen legyen a telephely, könnyen megközelíthető legyen tömegközlekedéssel, vasúti csomópont közelében legyen.

A jelentkezők közül Tata volt az egyetlen, amely minden szempontból megfelelt a kívánalmaknak. Az országban már 12 telephelye van a Vakok Állami Intézetének. Tatán a tervek szerint egy olyan intézmény nyitja majd meg kapuit, amely a látássérültek rehabilitációját segíti. Fontos megjegyezni: látássérültnek számít az, aki az önálló életvitelben akadályozott, vagyis nem csak a szó szerinti világtalanok. Az érdeklődők elégedetten konstatálták, hogy intézményben 35 főnek teremtenek munkalehetőséget a gyógypedagógustól kezdve az ápolókon át a pszichológusokig, hogy csak néhány hivatást említsünk. Egyszerre 45 bentlakót tudnak fogadni, de bejárókkal is foglalkoznak majd az oktatási térrel is felszerelt intézményben, ahol többek között a számítógép-használatot vagy éppen a barkácsolást is megtanulhatják a rászorultak. Néhány héttől legfeljebb három évig lehet majd itt élni. Az intézmény az egykori Dobi István Mezőgazdasági Szakiskola helyén épül. Jó ütemben bontják a rossz nevű iskolát, helyére modern, a környezetbe jól illő vakok intézete kerül.