Újabb jelentős beruházással bővül a Tatai Ipari Park

 Tatára költözik a Gallfood Pulykafeldolgozó és Értékesítő Kft., melynek jelenlegi kecskeméti gyára nagy hagyományokkal rendelkező termelőüzem. A cégcsoport pulykatenyésztő telepei a térségben működnek, ezért döntöttek úgy, hogy ezek közelében építik fel új, korszerű vágó és húsfeldolgozó üzemüket.

A termékeit 80%-ban exportra, és 20%-ban hazai felhasználásra gyártó Gallfood, több éves tárgyalássorozat után a Tatai Ipari Parkot választotta tervezett beruházása helyszínének. December 9-én,  a Városházán megrendezett sajtótájékoztatón sor került a Tatai Ipari Park és a Gallfood Pulykafeldolgozó és Értékesítő Kft. között létrejött, telek adásvételi szerződés aláírására is.

Fekete Gyula, a Tatai Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a helyi ipari park és a Gallfood Kft. közötti szerződés értelmében, a Kft. egy 3,7 hektáros területet vásárol az ipari parktól, ahol jövőre megkezdik 15.000 négyzetméteres vágó és húsfeldolgozó üzemük, illetve hűtőházuk felépítését. Mindez nemcsak a magyar kormány exportnövelési törekvéseivel cseng egybe, hanem Tata városa is fejlődik általa.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, a beruházás nyomán lehetőség nyílik arra, hogy azok a természeti erőforrások és az az agrokulturális hagyomány amivel Tata rendelkezik, összekapcsolódjanak egy élelmiszeripari területen működő vállalkozással.  Egy olyan gazdasági társaság települ a városba, amelynek a beszállítója környékbeli településeken végzi a pulykák nevelését, de a feldolgozás az Alföldön valósul meg. A tatai terjeszkedés következtében azonban le fog rövidülni a szállítási lánc, az ezzel kapcsolatos költségek és a szállítással járó környezetszennyezés is csökkennek, új munkahelyek jönnek létre, a város pedig új adófizetővel gyarapodik.

Borsos Ferencné a Gallfood Kft. elnök-igazgatója beszámolt arról, hogy a tárgyalások már négy éve folynak a helyi ipari parkkal, és bár lehetőségeiket Budapesttől-Győrig megvizsgálták, csak itt Tatán van meg a baromfifeldolgozó üzem sajátosságaihoz igazodó infrastruktúra. A tervek szerint 2016-ban elkezdődik az építkezés, melynek nyomán az országban egyedülállóan modern üzem létesül majd. A cégcsoport hosszú távon szeretne jelen lenni városunkban, mivel a legnagyobb állattartó telepeik is a közelben, Bábolna környékén működnek.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város is támogatja a beruházást, hiszen az ipari parkkal létesített stratégiai  megállapodása értelmében minden olyan területen, ami a tataiak helyi munkavállalását segíti, együttműködnek. Az önkormányzat a Gallfood Kft. beruházását infrastrukturális fejlesztésekkel segíti elő. Emellett a város a munkaerő- ellátás terén is támogatja a beruházást, és segítséget nyújt abban, hogy a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola kiképezze azokat a munkatársakat, akik az új üzemben a jövőben dolgozni fognak.

Az építkezés befejezése után, várhatóan 2017 nyarán kezdődik meg a munka az új üzemben. A beruházás az induláskor megközelítőleg 250 embernek biztosít majd munkát Tatán.