1 éves a Fényes Tanösvény –szombaton születésnapi programokkal várják a látogatókat

Február 5-én ünnepli első születésnapját a Tatai Fényes Tanösvény. A jeles alkalmat másnap, február 6-án szombaton túravezetéssel, természetismereti előadással, és játékokkal ünneplik meg a helyszínen, ahová érdemes lesz kilátogatni.

Az egész évben látogatható Fényes Tanösvény egy tizennyolc állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, mely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Informatív és szórakoztató turisztikai attrakció is egyben, ami számos kalandot kínál: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be az érdeklődők, akik megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát, valamint kiállításokat és foglalkozásokat látogathatnak.

Berczelly Attila a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatója az első születésnap kapcsán elmondta, hogy több szempontból is lehet értékelni az elmúlt egy évet. Fontos eredmény, hogy létrejött ezen a területen egy országosan is egyedülálló látványosság, mert egy ilyen tanösvénynek, ahol láperdőre építenek egy pallós sétányt az a természete, hogy előtte nem bejárható, csak akkor lehet megnézni amikor elkészül, és ez egy kalandos, szép, vadregényes terület ami sokakat nagyon érdekel. Az értékelés másik része, hogy egy olyan természetvédelmi területen fekszik, ahol már egy másik városi cég is működik - a Fényes Fürdő Kft. strandfunkcióval -, ezért nagyon lényeges, hogy a két turisztikai szempontból fontos funkciót sikeresen tudták együtt működtetni. (2016-tól egyébként a Fényesfürdő Kft.-t is a Városkapu Zrt. fogja üzemeltetni.) Harmadrészről pedig olyan új munkatársai lettek a cégnek, akik a turisztikai területen dolgoznak a marketingtől a napi feladatok ellátásáig, és az is egy próbatétel volt, hogyan tudnak ezeknek a feladatoknak megfelelni. A vezérigazgató hozzátette: úgy értékelem, hogy megtettük mindazt, ami jó alapja lett a továbblépésnek, hiszen sikerült elindítani az első évben a működést, és nagyon jó volt a látogató létszám is, tavaly február és december között 19.940-en voltak kíváncsiak a tanösvényre. Ez nem jelenti azt, hogy elégedetten hátradőlünk, több új dologra is koncentrálnunk kell a jövőben. Szeretnénk ha az országból még többen megismernék a tanösvényt, de emellett az alapvető kérdés az, hogy maga az egész Fényes Forrásvidék a fürdővel együtt  hogyan tud majd fejlődni olyan irányba, amelynek a Fényes Tanösvény csak az egyik eleme lesz ennek a páratlan természetvédelmi területnek a részeként. Kérdés például, hogyan fog majd az Által-ér völgyi kerékpárút, és maga az Által-ér is bekapcsolódni ebbe a fejlődésbe, hogy mi a forrásvidék jövője. 2016 tehát a további fejlődés éve lesz, meg kell határoznunk az egész terület pontos jövőjét, s egy ilyen jelentős attrakcióban nagyon sok feladat vár még ránk - nyilatkozta Berczelly Attila.

A szombati, születésnapi rendezvény látogatása ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet az okokozpont@tataivaroskapu.hu e-mail címen vagy a +36/30/592-73-73-as telefonszámon.

 

 

CsatolmányMéret
PDF ikon 1 éves a tanösvény-program.pdf1.65 MB