Farsang Kupa - Idén már 14. alkalommal Tatán

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Regionális Szervezete 14. alkalommal rendezi meg idén a Farsang Kupát február 20-án szombaton a Tatai Olimpiai Központban, ahol 12 és 17 óra között tekinthetik meg a nézők a csodálatos étel és italkölteményeket, terítékeket, és az egyéb szakmai bemutatókat.

Az elmúlt több mint 10 év tapasztalata a rendezvény életében számos fejlődést, változást hozott, hiszen a szervezők folyamatosan nyomon követik a külföldi trendeket, és év közben is figyelemmel kísérik, hogy mi történik más nemzetközi versenyeken. A Farsang Kupa egyébként olimpiai felkészítő is -ugyanis idén nemcsak a sportolóknak hanem a gasztronómia legjobbjainak is lesz olimpiájuk.

Petrezselyemné Gyöngyi, Venesz József-díjas mestercukrász, a Farsang Kupa egyik megálmodója és fő szervezője elmondta, hogy egyedülálló az országban ez a szakmai verseny, amelynek jelentőségét az is növeli, hogy öt szakmát fog össze, sőt idén már a baristák is bontogatják a szárnyaikat, és bemutatkoznak majd a helyszínen. Ebben az évben is szakács, cukrász, pincér, pék és koktélos kategóriákban indulnak a versenyzők az ország minden tájáról, valamint Szlovákiából és Romániából is. A verseny folyamán mindent saját kezűleg, egyedül kell elkészíteni, semmilyen előre gyártott segítséget nem használhatnak a versenyzők, akiknek szabadon szárnyaló fantáziája és kreativitása évről évre szemet gyönyörködtető eredményeket szül. A Farsang Kupa különlegessége ebben is ott rejtőzik, hiszen az elkészült versenymunkák nem mindennapi látványosságot nyújtanak a nézőknek.

A versenyzők munkájukat már a reggeli órákban elkezdik majd, a nézőket pedig déltől fogadják a helyszínen, ahol az elkészült ételsorokat, italokat, terítékeket láthatják, emellett pedig különböző bemutatók is várják a közönséget, például koktélosok, baristák, de lesz büfé, süteményvásár, szponzori bemutatkozások, és 15:00 órától az MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar is koncertet ad. Emellett igazi látványosságnak ígérkezik a zöldségfaragók eredményhirdetése és a tervezett karamell, valamint bor és pálinka bemutató is.

A Farsang Kupán minden versenyző egy diplomát kap, amely egy 1800-as évekből származó könyv egyik korabeli oldala alapján készült. A díjazottak egyedi, fazekasok által tervezett és készített érmeket vehetnek át elismerésként, a tanulók ehhez egy kupát, a felnőttek pedig egy fazekas munkát kapnak. Ezen kívül szponzori különdíjakat is nyernek a legjobbak.  

A Farsang Kupa jelentőségét növeli, hogy a tanulók együtt versenyeznek a felnőttekkel, akik kiemelkedő szakmai tudásukkal, és a nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalataikkal igazi példát mutatnak a fiatal generációnak. A verseny légköre teljesen más szemléletet ad így a tanulóknak, ösztönzi, motiválja őket a fejlődésre és a tanulásra.

A szervezők örömmel várnak mindenkit az idei Farsang Kupára február 20-án, szombaton a tatai edzőtáborban. A rendezvény ingyenesen látogatható.