Elhunyt Keller György

Életének 86. évében elhunyt Keller György nyugalmazott gimnáziumi tanár, megyei szakfelügyelő, gyémánt diplomás pedagógus, történelmi és földrajzi tárgyú publikációk szerzője, és számos kitüntetés birtokosa. Több mint fél évszázadon át volt a tatai Eötvös József Gimnázium köztiszteletben álló tanára, Tata város és Komárom-Esztergom megye közoktatásának egyik meghatározó személyisége.

Keller György 1929-ben, Egerben született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1953-ban szerzett történelem-földrajz szakos diplomát s ugyanabban az évben szeptembertől már tanított az Eötvös-gimnáziumban. Tanári munkáját példamutató felkészültséggel, odaadással, lelkiismeretesen végezte. 1965-től munkaközösség-vezető, 1975-től megyei szakfelügyelő, majd szaktanácsadó lett mindkét szaktárgyában.  E megbízatások szakmailag igényes, következetes, de mindig segítőkész és humánus ellátásával kivívta a helyi és megyei tanári közösségek megbecsülését, szeretetét. Hosszú éveken át vett részt a tanárképző főiskolás hallgatók felkészítésében. 1989-es nyugdíjba vonulását követően még sokáig tanított. Tanári pályája 50. éves jubileumán 2003-ban, iskolája saját tanáraként köszönthette. A felnőttoktatás iránti elkötelezettsége is közismert volt, 2007-ben osztályfőnökként érettségiztette az utolsó esti tagozatos évfolyamot.

Közéleti szerepvállalása mindig társadalmi és gyakran szakmai jellegű volt. TIT elnökségi tag és a Magyar Földrajzi Társaság tagja, intézményi szakszervezeti tisztségviselő volt. Többször vállalt feladatot a helyi választásokon a szavazatszedő bizottság tagjaként.

Írásai mind a történelem, mind a földrajz területén erős helyi kötődését tükrözik. Feldolgozta a tatai piarista gimnázium történetét, iskolatörténeti és történelmi írásai jelentek meg a gimnázium valamennyi évkönyvében. Publikált a Komárom-Esztergom megye földrajza kézikönyvben, írt Tata természeti földrajzáról, valamint az oktatástechnikai eszközök használatáról is.

Példaértékű munkáját számos elismeréssel illették: Oktatásügy Kiváló Dolgozója, Kiváló Munkáért, Megyei Pedagógiai Díj, Pedagógus Szolgálati Emlékérem. Az elsők között kapta meg a gimnázium tantestülete által alapított és titkos szavazással odaítélt Eötvös-érmet.  Az oktatásban, a tehetséggondozásban, a város tudományos életében kifejtett kimagasló munkásságáért 1997-ben Tata Városáért kitüntetésben részesítették, 2003-ban pedig elnyerte a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét. 2003-ban még aktív tanárként vehette át arany-, majd 2013-ban, már visszavonulva a gyémánt diplomáját.

Volt munkatársai, tanítványai, az Eötvös József Gimnázium dolgozói közleményükben a következőképpen búcsúznak Keller Györgytől:

„Egész pályája során az arany középút keresése jellemezte, talán ezért is lett sokunk számára a türelem, a mértéktartás, az emberség példaképe. Búcsúzunk tőle mindazok nevében, akiknek fél évszázados tanári pályája és példamutató élete során segített, akiket szeretettel a tisztes életre nevelt, akikkel megszerettette tantárgyait, akik példáját követték a pedagógus hivatás választásával, s akiknek volt szerencséje együtt dolgozni vele. „

Volt tanítványait az 50. érettségi találkozójukon a következő szavakkal köszöntötte:

„Annyit érünk, amennyit tudunk. Ismeretek híján ’úttalan a világ’. Ma rövid idő alatt élünk meg nagy változásokat, de örök az ember békevágya, örök az élet tisztelete, örök a munka, a család megbecsülése, örök az erkölcs. (…) szeretni viszont csak akkor tudunk, ha megértjük, hogy az élet nagy játszmája nem a csatatéren, hanem az emberi szívekben dől el.”

Keller György temetése február 16-án kedden, 13:00 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. A gyászmisét a szertartást követően 14:00 órától a tóvárosi Kapucinus templomban tartják.