Idén is tehetséges tatai fiatalok kapták az önkormányzat sportolói ösztöndíjait

Az önkormányzat által 2015-ben alapított, a „Sportolók ösztöndíjáról” szóló  rendelet alapján Tata polgármestere ismét kiosztotta a sport ösztöndíjakat a Városháza dísztermében, ahol több tatai sportegyesület támogatói szerződését is aláírták csütörtök délelőtt.

Michl József megköszönve a sportolók valamint az edzők és sportvezetők munkáját, a családi támogatás fontosságát is kiemelte, hiszen a városban egyre több szülő érzi meg annak jelentőségét, hogy a gyerekei sporttevékenységét segítse. Kiemelt programunk - amelynek lényege, hogy minden tatai gyerek a kötelező iskolaidőn túl sportoljon, vagy valamilyen művészetet tanuljon - egyre népszerűbb - fogalmazott a városvezető hozzátéve, hogy tavaly az általános iskolás korosztály több mint 60%-a vett részt aktívan ebben a programban Tatán.  Az egészséges élet alapvető feltétele az, hogy a szívünk, a lelkünk, és a testünk is rendben legyen, ehhez kell a mozgás és a művészet, amire szükség van a teljes élethez – mondta el köszöntőjében Michl József.

A helyszínen négy tehetséges, fiatal sportoló vehette át a sportolói ösztöndíj- támogatásról szóló oklevelet. 2016 díjazottjai:

  • Csokor Erik (kajakozó), a Tatai Hódysport Egyesület sportolója, edzője: Czina László, vezetőedző, az egyesület alelnöke: Császár Attila. Legjobb eredményei: Országos Diákolimpia 1. hely, Maraton Magyar Bajnokság 1. hely.
  • Esztergályos Patrik (párbajtőröző), az OMS Tata Iron Trade Vívóegyesület sportolója, edzője: Partali Csaba, vezetőedző, az egyesület elnöke: Plásztán Attila. Legjobb eredményei: Junior Európa Bajnokság 1. hely, Junior Világbajnokság csapatban 3. hely.
  • Kun Anna (párbajtőröző), az OMS Tata Iron Trade Vívóegyesület sportolója, edzője: Partali Csaba, vezetőedző, az egyesület elnöke: Plásztán Attila. Legjobb eredményei: Junior Európa Bajnokság 1. hely, Junior Világkupa csapatban 1. hely.
  • Kecskeméti Ronald (ökölvívó), a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület sportolója, edzője: Flórián Béla, Kuzma Csaba, az egyesület elnöke: Mészáros Károly. Legjobb eredményei: Országos Diákolimpia 2. hely, Magyar Bajnokság 1. hely.

Az ösztöndíj egy éven át havi 40 000 Ft-ot biztosít a jutalmazott sportolóknak, s célja azoknak a Tatán élő vagy itt sportoló sikeres fiataloknak a támogatása, akik válogatott kerettagként nemzetközi rangadókon vesznek részt. Az ösztöndíj segít abban, hogy legeredményesebb sportolóink továbbra is tatai színekben tudjanak helyt állni.

Az ösztöndíjak átadását követően került sor a sportegyesületek támogatási szerződéseinek aláírására. Tata Város Önkormányzata a versenysport és az utánpótlás-nevelés támogatása érdekében minden évben jelentős összeggel segíti azokat a sportegyesületeket, amelyekben sikerrel versenyeznek fiataljaink. Michl József a március 17-i sajtótájékoztatón a Tatai Hódysport Egyesülettel (3 000 000 Ft), az OMS-Tata Vívó Sport Egyesülettel (2 500 000 Ft), a Kőkúti Általános Iskola Kőkúti Sasok Diáksport Egyesületével (1 000 000), valamint a Tatai Sportegyesülettel (500 000 Ft) írt alá támogatói szerződést.

A helyszínen ezt követően Fogel Zsolt tartott tájékoztatót a tatai Kötélugró Diákolimpiáról. A Magyar Ugrókötelesek Szövetségének egyrészt a kötélugró sport népszerűsége, másrészt a mindennapos testnevelésben és szabadidősportban betöltött szerepe miatt évek óta lehetősége van az MDSZ-el kötött védjegyhasználati szerződés alapján Országos Kötélugró Diákolimpiát rendezni. A kötélugró sport legnagyobb hazai versenyén nem csak a nemzetközi szinten eredményes ugrókötelesek, hanem több mint tíz megye, több mint harminc iskolájának közel háromszáz diákja mutathatja meg tudását - azok a versenyzők, akik a megyei versenyek első három helyezettjeként jutottak be az országos döntőbe. Idén Tata érdemelte ki ennek a rangos versenynek a megszervezését, így április 9-én (szombaton) és április 10-én (vasárnap) várják a versenyzőket és a közönséget. Az első versenynapot az Eötvös József Gimnázium sportcsarnokában, a másodikat pedig a Vaszary iskola tornatermében rendezik majd.