Mézes reggelivel indult a nap a Kőkúti Iskolában

Idén már 5. alkalommal, november 16-án szervezték meg a „Mézes reggeli” elnevezésű országos programot, melynek kiemelt eseményét a Kőkúti Általános Iskolában rendezték.

 

Minden év novemberének harmadik péntekén az ország méhészei felkeresik a lakóhelyükhöz közeli iskolákat, óvodákat, mézet kóstoltatnak a gyerekekkel, mesélnek nekik a méhek titokzatos világáról, és a méz egészséges életmódban betöltött szerepéről. A program azzal a céllal jött létre, hogy minél előbb megismertessék a gyerekekkel a méz jótékony hatásait, a napi mézfogyasztás szükségességét és a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepét.

A „Mézes reggeli” programot 2007-ben Szlovéniában indították el, hogy felhívják a figyelmet arra: a rossz étkezési szokások már gyermekkorban kialakulhatnak. A kezdeményezéshez hazánk 2014-ben csatlakozott, akkor az ország 19 megyéjében és Budapesten összesen 67 iskolában tartottak „Mézes reggelit”. Idén rekordszámú, több mint 900 intézményben rendezték meg a programot, melynek során kis tasakos virágmézet és kifestőket kaptak a gyermekek.

A „Mézes reggeli” c. program sajtótájékoztatóját az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen szervezte, a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztást ösztönző kampány részeként Tatán.

Dr. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: - Gyermekkorban dől el, hogy később mit fognak szeretni, és hogyan fognak táplálkozni a gyerekek, ezért fontos már minél fiatalabb korban megismerniük és megszeretniük a mézet, melynek olyan összetevői vannak, amelyek védik az egészségüket, és támogatják a fejlődésüket. Mindazt az iskolai és mindennapi teljesítményt, amit a gyermekeknek nyújtaniuk kell, nagyban segíti a rendszeres mézfogyasztás. Ha a mezőgazdaság legkisebb alkotóeleme, a méhészeti ágazat nem működik, a méhek életét, munkáját nem tudjuk biztosítani, akkor az egész gazdaság kerül veszélybe, ami hatással van a fiatal generációk jövőjére is. Ezért fontos a környezetünk védelme, a méhek életének, jelentőségének ismerete és persze a mézfogyasztás – mondta  az agrárminiszter, hozzátéve, hogy  hazánkban a méhészet mintegy 20 ezer család megélhetéséhez járul hozzá, akik kiváló minőségű termékeket készítenek.

Az EU 27 tagállama közül Magyarország harmadik a méhsűrűség tekintetében, az Európai Unión belül zajló mézkereskedelemben pedig 40 százalékos részesedésünk van. A megtermelt méz 80-90 százalékát külföldön értékesítik.

Bencsik János országgyűlési képviselő a tatai eseményen köszöntőjében  elmondta : - Ha a méhek világát ismerjük, akkor az egész világ működését ismerjük. A méhek élete ráirányítja a figyelmet a világ rendezettségére, s ha barátságban élünk velük, akkor nem az ellenségeink, hanem a segítőink lesznek, szorgos munkájukkal, együttműködésükkel, a csapatban való helyük megtalálásával pedig jó példát mutatnak számunkra arra, hogy mi is otthonosan tudjuk berendezni az életünket. Ha mindebből bármit is át tudunk adni a mai fiataloknak a „Mézes reggeli” program által, akkor már nyert ügyünk van – fogalmazott Bencsik János.

A Magyarországon termelt mézfajták közül a napraforgó a legjelentősebb, jelenleg a teljes mennyiség 34 százalékát teszi ki, megelőzve a repcét (21 százalék) és az akácmézet (19 százalék).

Michl József polgármester a Kőkúti Általános Iskola aulájában kiemelte: - Az egész teremtett világ csupa olyan gyönyörűséggel van tele, melyeknek az értékét időről-időre újra fel kell ismernünk. A célunk az, hogy a tatai gyerekek az életük során minden, a Teremtőtől és az őseinktől rájuk hagyott értéket megismerjenek, majd megszeressenek, s mindez az életüket később is támogassa. Tata polgármestere a helyszínen az Esőemberekért Egyesület Szent Gergely Lakóotthonában készült, mézes termékekből, teákból álló ajándékcsomagokat  adott át Dr. Nagy István agrárminiszternek, és Dr. Robert Kokalj szlovén nagykövetnek.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület többféle segédanyagot is készíttetett a „Mézes reggeli” rendezvényeinek lebonyolításához, így kisfilmeket, könyvjelzőket, füzeteket és kvízjátékokat, amelyek természetesen mind a mézhez és a méhekhez kapcsolódóan bővítik a gyerekek ismereteit. November 16-án országszerte 911 oktatási intézményben 153 ezer gyermek kóstolta meg reggelire a magyar mézet.