Épül a kerékpárút Tata és Agostyán között

Újabb kerékpárúttal gazdagodik városunk hiszen már zajlik a Tata és Agostyán közti szakasz építése, melyről június 19-én tartott sajtótájékoztatót Tata Város Önkormányzata az Agostyáni úton.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Fenntartható települési közlekedésfejlesztés című felhívásra benyújtott pályázat 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Haranglábtól-Agostyánig, Tata Országgyűlés tértől Agostyán városrészig létesítendő kerékpárút I. ütem című, TOP-3.1.1-16-KO1-2017-00004 azonosítószámú projekt  nyomán egy több, mint 4 km hosszú  kerékpározható útszakasz épül ki városunkban.

A sajtótájékoztatón Bencsik János országgyűlési képviselő elmondta: - Eltökélt szándékunk az, hogy az Által-ér menti kerékpárútra, mint gerincútra rácsatlakoztatjuk a környékbeli településeket annak érdekében, hogy a kistérségben élők biztonsággal tudják megközelíteni a járásszékhelyet Tata, Tatabánya és Oroszlány térségében. Emellett így a közelből vagy messzebbről ideérkező kerékpáros turisták számára is elérhetővé válnak a természeti, épített, kulturális értékeink. Bencsik János hozzátette: - ezek többségében vegyes használatú kerékpárutak, el kell fogadni, hogy gyalogosok is közlekednek rajtuk, ezért a kölcsönös biztonság érdekében nagy körültekintéssel kell használni őket.

Az új kerékpárút Tata belvárosát köti össze a Haranglábtól egészen Agostyánig. Kezdete az Agostyáni út – Egység utcánál (a Vaszary János Általános Iskola főbejáratával szemben) található. A kerékpárút első szakaszán, egészen az Agostyáni út - Bacsó Béla utca kereszteződéséig, ún: nyitott kerékpársávon lehet közlekedni. A beruházás során egy szakaszon a nyitott kerékpársáv, egy szakaszon megemelt kerékpársáv, illetve kerékpárút épül ki. A vasúti átjáró után az Agostyáni úttal párhuzamosan halad majd a kétirányú kerékpárút, mely az országos közutat három helyen keresztezi. Az aszfalt burkolatú kerékpárút szélessége 2,25 méter, hosszúsága 3376 méter. A tervezett kerékpárút vége az Agostyánt jelző közúti táblánál van.

Michl József polgármester a projekttel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - a beruházáshoz a város 250 millió forint uniós támogatást kapott, a megvalósításhoz az önkormányzat további 64 millió forinttal járul hozzá, melyhez 29,5 millió forint többlettámogatást igényelt.

A teljes beruházással több, mint 4 km kerékpározható útszakasz épül ki, a kivitelezés várhatóan idén ősszel fejeződik be.

Dr. Varga András a körzet önkormányzati képviselője elmondta: - ezzel a szakasszal a korábbinál jóval biztonságosabbá válik a közlekedés a városrészek között, a fejlesztés mind a tataiak, mind az új hegyiek mind pedig az agostyániak számára hasznos. A képviselő hozzátette: - a kerékpárút várhatóan a közlekedési szokásokat is formálni fogja, és ösztönzi az itt élőket arra, hogy minél többen járjanak biciklivel.

Fekete Gyula, a kivitelező FTK Építő Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatott arról, hogy a márciusban elkezdett munka nyomán mára az út több,  mint egy harmadával elkészültek. A Hollósi utcától Agostyánig terjedő szakaszon a kivitelezést nehezíti a nagy forgalom, ezért kérik az arra közlekedőket, hogy legyenek nagyon figyelmesek a következő időszakban is, és az autósok figyeljenek az építőmunkásokra.

Jelenleg Tatabányán is azon dolgoznak, hogy a megyeszékhelyen belül újabb kerékpárútszakasz épülhessen, hiszen az Által-ér menti bicikliútnak van egy hiányzó, tatabányai átkelési szakasza. Emellett még idén elindulhat a Tata-Baj közötti kerékpárút építése, és már tervezik az Agostyán és Tarján közötti kerékpárutat is.