Tisztelet 1848-49 hőseinek!

Idén március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező rendezvényeit Tata Város Önkormányzata a koronavírus járvány miatt a megszokottól eltérően szervezte meg. A hagyományos, városi ünnepi felvonulás helyett a megemlékezés tatai helyszínein, Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom vértanújának emléktáblájánál, Hamary Dániel, honvéd tüzérhadnagy Tópart utcai emléktáblájánál valamint az 1848-as emlékoszlopnál a várudvaron, március 15-én hétfőn egyénileg helyeztük el koszorúinkat.

 

Tata Város Önkormányzata nevében Rigó Balázs és Purgel Zoltán alpolgármesterek koszorúztak az emlékhelyeken, a Történelmi Igazságtétel Bizottság tatai tagozata nevében Kiss Tamás, Tata Város Diákönkormányzatának képviseletében pedig Lévai Dominik diák-alpolgármester helyezte el a megemlékezés virágait.

Rigó Balázs a várudvaron lévő emlékoszlopnál elmondta: - Bár sajnos nem tudunk most közösen ünnepelni, de ha ezen a napon megidézzük magunkban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tetteit, akkor lélekben és gondolatban együtt lehet a közösségünk. Az események felidézése erőt is adhat nekünk ebben a nehéz időszakban, hiszen hiába verték le a szabadságharcot, a hősök erőfeszítései nem voltak hiábavalóak, mert a küzdelmükből, a vérükből sarjadt ki 1867 után a polgári Magyarország megszilárdulása. Hálával emlékezünk rájuk azért, amit a szabadságért, a magyar hazáért tettek - fogalmazott Tata alpolgármestere.