Megkezdődött a Baji úti kerékpárút építése

Megkezdődött a Baji úti kerékpárút építése. A fejlesztésről április 22-én, a Föld Napján tartott sajtótájékoztatót Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József polgármester és Horváthy Lóránt önkormányzati képviselő.

 

A Széchenyi 2020 program keretében 286 millió forintos európai uniós  támogatás segítségével valósul meg városunkban a Baji úti kerékpárút kivitelezése. A TOP-3.1.1-16-KO1-2019-00006 azonosítószámú projekt célja a fenntartható, biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése Tata és Baj között.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta : - Azért építünk kerékpárutakat, hogy az ember szorosabb kapcsolatba kerülhessen a természettel, mely inspirálni tudja a változásra, az egészségesebb életmódra.  Ugyanakkor mindenkinek látnia kell, hogy egy bicikliút építése teljes egészében nem mondható fenntarthatónak, hiszen olyan beavatkozások történnek a környezetben, valamint olyan anyagok beépítésére kerül sor, amelyek természeti erőforrásokat és energiát igényelnek. Azt mondhatjuk tehát, hogy egy kerékpárút megépítése a fenntarthatósághoz vezető átmenet útja, mely rávezeti az embereket arra, hogy kerekezés közben elgondolkodjanak a természettel való kapcsolatukon - nyilatkozta Bencsik János.

A mintegy 1260 méter hosszúságú bicikliút az országos közúttól elválasztott sávon épül meg, s a Baji úttal párhuzamosan halad majd az Ady Endre utcától a vasútig. Városunk legújabb kerékpár útja az Által-ér völgyi kerékpárúthoz fog csatlakozni.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón külön köszönetet mondott Bencsik János országgyűlési képviselőnek azért, hogy a régóta tervezett projekt idén megvalósulhat. A városvezető kiemelte: - Ezzel a fejlesztéssel már az ötödik településhez kapcsolódik kerékpárúttal Tata a térségben Vértesszőlős, Dunaalmás, Szomód és Agostyán után. A Wass Albert utcáig a járda és a kerékpárút együtt fut majd, a járda kiszélesítésével, eltérő színű burkolattal. Ezt követően a kerékpárút  külön pályán halad tovább, ezért már dolgozunk azon is, hogy a Wass Albert utcától a kisállomásig a járda elöregedett szakaszai is megújulhassanak - fogalmazott Tata polgármestere.

A projekt során közműkiváltás illetve közműfejlesztés is megvalósul, hiszen a fejlesztés nyomán megújul a Baji út közvilágítása és az ivóvíz hálózat teljes átépítése is megtörténik.

Horváthy Lóránt a körzet önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: - Az új kerékpárút a kertvárosiak számára is nagyon fontos, hiszen - bár a Kertvárosban élőknek van már kerékpáros összeköttetése a városközponttal - a Baji úti bicikliút segíteni fogja őket abban, hogy ne kelljen  direktben átkelni az 1-es úton, hanem a kerékpárúthoz kerekezve biztonságos körülmények között tudjanak majd eljutni Tata belvárosába.

A 286 009 349 forint uniós támogatással megvalósuló beruházás hozzájárul a fenntartható közlekedési módok feltételeinek helyi fejlesztéséhez, az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a CO2 kibocsátás csökkentéséhez és az élhető városi, települési környezet megteremtéséhez. A Baji úti kerékpárút építése várhatóan őszre fejeződik be.