Hazánk legnagyobb pumptrack pályája épült meg Tatán

Május 19-én adták át városunkban az Építők parkjában megépült, kerékpárral, gördeszkával és görkorcsolyával is használható új pumptrack pályát.

 

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) bevonásával az elmúlt esztendőben írta ki  az Országos Bringapark Programot, az Aktív Magyarország Program részeként. Ennek célja különböző hazai bringaparkok kialakítása vagy már meglévő park felújítása volt. Tata Város Önkormányzata „Pumptrack pálya létesítése Tatán” címmel nyújtotta be a jelentkezését a pályázati felhívásra, és 16.000.000 forintos támogatásban részesült. Az önkormányzat a kerékpáros pálya megépítéséhez ugyanekkora összegű önerővel járult hozzá.

A pálya átadásán Rigó Balázs alpolgármester elmondta: - Pontosan 12 hónappal ezelőtt tartották az első helyszínbejárást a bringapark egyik lehetséges helyszínén, összesen egyébként 5 helyszínt vizsgált meg az önkormányzat,   mielőtt végül az Építők parkja mellett döntöttek a megvalósítást illetően. Ebben az elhatározásban kiemelt szerepet játszott, hogy a pályázati kiírás értelmében a pályák megvalósítási javaslatai között előnyt élveztek azok a helyszínek, amelyeken a pályák mellett elérhető mosdó, kapcsolható vagy közvilágítás, ivókút valamint kerékpártároló. Városunk alpolgármestere a fejlesztéshez nyújtott segítségért külön köszönetet mondott az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosságnak, Révész Máriusz kormánybiztosnak, a MAKETUSZ szakmai támogatásáért Tóth András projektvezetőnek, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak, az önkormányzat képviselő-testületének, Sebestyén Krisztiánnak, a pálya tervezőjének illetve a kivitelezőnek a sikeres együttműködésért.

Az Építők parkjában, a strandröplabda pályák melletti területen épült tehát meg a jelenleg legnagyobb hazai, 600 négyzetméteres,aszfalttal burkolt pumpapálya, amely egyaránt alkalmas kerékpáros, gördeszkás és görkorcsolyás felhasználásra. A pályához tartozik egy pihenőhely és egy kerékpárszerelő állvány is.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tájékoztatott arról, hogy a programra 2020-ban 400 millió forintot ajánlottak fel, az önkormányzatoknak a fejlesztésekhez 50%-os önrészt kellett hozzátenniük. Így tavaly, összesen 800 millió forint értékben épült bringapálya Magyarországon, idén pedig már annyi pályázat érkezett, hogy 558 millió forintot osztottak ki. Révész Máriusz kiemelte:- Ez azt jelenti, hogy több, mint 1,1 milliárd forintért épülnek ilyen pályák hazánkban.

A tatai pálya, vonalvezetésével, változatos térbeli elrendezésével játékosan segíti és tanítja is a helyes kerékpárhasználatot valamint a kerékpáron való megfelelő testtartást, javítja az egyensúlyt és a koncentráló képességet.

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő a helyszínen úgy fogalmazott: - Ez a pumpapálya az Által-ér menti kerékpárút mellett a gyerekeknek egy fantasztikus élményt tud nyújtani, és a szülők számára is megnyugtató lehet, ha a gyermekek ilyen körülmények között próbálják ki magukat erejükben, felkészültségükben és koncentrációs képességükben egyaránt.

A pumptrack pálya építésével kiteljesedett az Építők parkjának megújulása. A helyszín lehetőséget nyújt szabadidős, családi és baráti programok eltöltésére és sportolásra egyaránt, minden korosztály számára.

A tatai pálya átadásán a TAC Kerékpár szakosztály tartott bicófoci, művész kerékpár és velocipéd bemutatót, köszönjük aktív közreműködésüket.