Tata Város Díszpolgára kitüntetésben részesült Kirschner József

Tata Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2021-ben  a Tata Város Díszpolgára kitüntetést adományozta Kirschner Józsefnek, aki az elismerést augusztus 20-án, a Kossuth téren megrendezett városi ünnepségen vette át.

Kirschner József gyengeáramú villamosmérnök, erősáramú technikus, hazai, nemzetközi szabadalmai, tatai mérnöki munkái, innovatív szellemisége révén öregbítette városunk és hazánk hírnevét.

Kirschner József 40 éve él Tatán. 1965-ben végzett a Műegyetem villamosmérnöki karán. Tatabányán, a bányászati kutatóintézetnél kezdett el dolgozni, szakmai pályafutása nyugdíjba vonulásáig a bányához, illetve villamossági cégekhez kötődött. A robbantástechnológia elektronikai részeinek fejlesztése volt a feladata. A közreműködésével kifejlesztett újítások az egész magyar nemzetgazdaság számára előnyökkel jártak. Saját találmánya az un. komplex időzítésű robbantógép. Munkásságát nemcsak itthon, de külföldön is elismerték, közel 20 szabadalmát regisztrálták, a Kiváló Feltaláló Díj arany fokozatát is megkapta. Tatán nevéhez fűződik a Geológus Kert vízelvezetési problémáinak megoldása, de a lámpás kereszteződések bekötései, valamint a Szent Kereszt Templom külső világítástechnikája is az ő tervei alapján készültek el, utóbbi akkoriban Magyarországon teljesen új technológiával.

Az elismeréshez szeretettel gratulálunk, további szép sikereket, jó egészséget kívánunk!