21. alkalommal rendezték meg a Vadlúd Sokadalmat

November 27-én rendezték a Tatai Vadlúd Sokadalmat, az esemény helyszíne idén is az Öreg-tó partján, az Építők parki madármegfigyelő torony környezetében volt.

 

A rendezvény előtti napon történelmi rekord született, ugyanis több, mint 63 ezer vadlúd gyűlt össze a fesztiválozók örömére. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület szervezésében megvalósuló Vadlúd Sokadalom 21. alkalommal várta a látogatókat a hagyományoknak megfelelően, november utolsó szombatján.

A reggeli megnyitón Michl József, Tata város polgármestere, a Vadlúd Sokadalom védnöke úgy nyilatkozott: - Tata a Biodiverzitás Fővárosa, valamint a Ramsari Város kitüntető címet is elnyerte, mellyel Európában összesen 5 város rendelkezik. Városunk több területe is Ramsari terület, az  Öreg-tavat 1989-ben vették fel a jegyzékre, de a 2006-os bővítés óta a „Tatai tavak” Ramsari területhez hozzátartozik a Réti-tavak, a Fényes-források és Ferencmajori-halastavak térsége is. A teremtett örökségünk megvédése alapvető feladatunk és kötelességünk, éppen ezért az önkormányzat nagyon sokat tesz ennek az örökségnek a megmaradásáért és fejlesztéséért. A Vadlúd Sokadalommal kapcsolatban a városvezető kiemelte: - Nagyon szépen köszönjük a támogatást a szponzoroknak, köszönet a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjának, Csonka Péternek, Musicz Lászlónak és munkatársaiknak a fantasztikus szervező munkáért, és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak az állandó támogatásért, szakmai segítségért.

A rendezvényen a nap folyamán számos gyermekprogrammal, előadásokkal, teleszkópos megfigyeléssel, vásárral és filmvetítésekkel készültek a szervezők.