A tatai az 5. legélhetőbb magyar járás

A Tatai járás az 5. legélhetőbb Magyarországon a járások rangsorában egy friss kutatás alapján. A Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora a közbiztonság kategóriában is az első 10 helyezett közé sorolta járásunkat.

 

Nem először vizsgálták a magyar járások rangsorát, melyben térségünk idén is sikeresen szerepelt. 2017-ben például ugyancsak az első 10 helyezett között volt a legjobb helyzetben lévő hazai járások rangsorában a tatai, az osszkep.hu tanulmánya alapján. Akkor, a vizsgálat a járások anyagi adottságai mellett a megfoghatatlan gazdagságot, a kultúra erejét és a társadalmi energiákat is figyelembe vette, s az eredmények alapján a Tatai járást a rangsorban csak megyei jogú városokhoz kapcsolódó járások előzték meg, kistérségünk a nyolcadik lett.

Idén a Takarék Index hozta nyilvánosságra 2021-es élhetőségi rangsorát, mely Nyugat-Magyarország és Budapest kedvezőbb helyzetét mutatja, Az összkép a fővárosban a legkedvezőbb a kutatás szerint, de az első tíz helyezett közé hét dunántúli és két tiszántúli járás is bekerült. A kutatás elemzőinek vizsgálata arra irányult, hogy hazánk járásai milyen feltételeket és milyen szintű szolgáltatásokat biztosítanak a helyben élőknek. Különböző részmutatók alapján végezték a vizsgálatot, így külön-külön elemezték az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a közbiztonság, a vásárlási lehetőségek a munkaerőpiac és a lakóingatlanok megfizethetőségének területeit. Az élhetőségi rangsor felállításához először minden részmutatónál meghatározták, hogy a legjobb lehetőségeket biztosító helyszínhez képest milyen feltételeket nyújt a többi járás, ezt egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mérték. A részmutatók szerint szerzett pontszámok aztán összesítve adták ki egy-egy járás esetében az élhetőségi rangsorban betöltött helyezést.

Az összesítést követően Budapest kapta a legmagasabb pontszámot a végső, élhetőségi rangsorban, melyben a Tatai járás az ötödik helyet érdemelte ki. Nemcsak az összesítésben kerültünk be a legjobb 10 közé, ugyanis a kutatás alapján járásunk közbiztonsága is kiemelkedő, a bűnözési helyzetet elemző ranglistán a 6. helyen szerepelünk a legbiztonságosabb járások között.

A vizsgálat részletei az alábbi linken olvashatóak: https://magyartakarek.blog.hu/2021/11/29/ezek_a_legelhetobb_telepulesek