Idén is tilos a tűzijátékok használata ebben az időszakban Tatán

Tata Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2018-ban szavazott arról, hogy a pirotechnikai eszközök használatának korlátozásával védjük meg az Öreg-tavon telelő vadludakat, a vízimadarakat ugyanis elriasztják a különböző erős hanghatások.

 

A 2018-ban elindult civil kezdeményezés nyomán született rendelet értelmében városunkban november 01. és február 28. között nem lehet használni a 2-es és a 3-as besorolás alá eső pirotechnikai eszközöket, még szilveszterkor sem. (Egyedül Agostyán esik ki a helyi rendelet hatálya alól, hiszen ez a városrész olyan távolságra van az Öreg-tótól, amely a hanghatások tekintetében már nem jelent veszélyt az itt telelő vadludakra.)

1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó termék, pl: a tortagyertya, recsegő lepke, durranó borsó. 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó termék, amelyet a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak, pl: a római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán. 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék pedig az a közepes kockázattal járó termék, amelyet a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak, és amely zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre pl: a magas hatóanyag tartalmú rakéták.

Tartsuk be a rendeletet, vigyázzunk a környezetünkre, természeti értékeinkre, ünnepeljünk felelősen!

(Illusztrációs kép: MME)