Tájékoztatás jogszabályváltozásról

Tájékoztatjuk az érintett vállalkozókat, hogy az európai jogszabályoknak, azon belül a mobilitási csomag rendelkezéseinek való megfelelés jegyében 2022. május 21-től módosul a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet.

 

Ennek értelmében Magyarországon is már csak szakhatósági engedéllyel tevékenykedhetnek a kistehergépjárműves fuvarozók, pontosabban azok, akik 2,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművel díj ellenében belföldi vagy nemzetközi fuvarozási szolgáltatást végeznek. A korábbi 3,5 tonnás engedélykötelezettségi határ tehát 2,5 tonnára csökkent.

2022. május 21-től az érintett kisáruszállító haszongépjárművek uniós ill. magyarországi székhelyű üzembentartói csak engedéllyel végezhetnek díj ellenében mások számára közúti fuvarozási szolgáltatást. Az engedély kiadására a megyei kormányhivatal jogosult.

A KEM Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztály elérhetősége: 2800 Tatabánya, Táncsics M. u. 1/d.

Tel: 34/513-113, 34/513-114.

Osztályvezető: dr. Horváth Klaudia Anett Tel: 34/513-121.

E-mail: kozlekedes.meff@komarom.gov.hu

A változás 2022. május 21-től hatályos.

 

                                                 Tatai Közös Önkormányzati Hivatal