Orbán-napi ünnepség Újhegyben

2012. május 26-án, szombaton 10 órakor az újhegyi X. dűlőben lévő Szent Orbán-szobornál idén immár 10. alkalommal tartanak megemlékezést  a szobor történetéről és a hozzá kapcsolódó hagyományokról. De ki is volt Szent Orbán? A legjelentősebb szőlővédő (május 25.), ő az, aki a fürtkezdeményeket megvédhette azzal, hogy nem fagyott (mint a legutolsó "fagyosszent"), hanem jó időt hozott. A magyarországi szőlőhegyeken sok helyen találkozhatunk Szt. Orbán szobrával, de templomot, kápolnát is szenteltek tiszteletére. Ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg a szentet, ha viszont fagykáruk lett a gazdáknak, akkor megvesszőzték a szobrát.

 

Program:

 

- Dr. Varga András képviselő úr a körzet önkormányzati képviselője köszönti a megjelenteket és ismerteti Szent Orbán pápa élettörténetét.

 

- „Hallgasd meg Uram könyörgésünket” kezdetű körmeneti ének a nyugdíjasklub dalkörének előadásában. Ezen éneket elődeink a „keresztjáró-napokon” és ”búzaszentelőkor” énekelték, amikor zászlókkal kivonultak a határba megáldatni a várva-várt termést

 

- Frankó Mátyás evangélikus lelkész igehirdetése

 

- Kőnig Éva szólóéneke (nyugdíjasklub dalköre)

 

- Prof. Dr. Nemes Lajos, a Debreceni Botanikus Kert nyugalmazott igazgatója előadásában visszaemlékezik az egykori szüreti szokásokra és Szent Orbán szobrának felállításra

 

- A dalkör vidám boros nótákkal fejezi be a megemlékezést

 

- Dr. Varga András önkormányzati képviselő záró szavai

 

- A szervezők meghívására ezután a hagyományokhoz híven a Kujbus-család udvarában borbírálat következik Goldschmidt János agrármérnök vezetésével.

 

- A jelenlévők, hogy jó hangulatuk legyen, ebéd közben megkóstolhatják az elbírált borokat.