Felhívás a Tata-Kertváros történetét feldolgozó kiállításra

Horváthy Lóránt képviselő Úr kérésére a Kuny Domokos Megyei Múzeum Tata-Kertváros történetét feldolgozó kiállításra készül.
Tata-Kertváros területe az Eszterházy-uradalom alatt 1867 és 1922 között a magyar lovassport céljait szolgálta, nemcsak mint tréningtelep, hanem az ország jelentős versenyeit is itt rendezték. Világhírű idomárok, zsokék, híres, többször is díjnyertes lovak emlékét őrzi napjainkig, Tata fénykorának egyik kiemelkedő helyszíne, s egyben hírnevének terjesztője is volt.

Számos neves vendég érkezett az itt rendezett derbykre a monarchia minden tájáról, de főleg Pestről és Bécsből. Tata és „Tatabánya” között a megyei központ elnyerése miatti vetélkedés ideje alatt került sor a magára maradt területen a parcellázásra: 1946-ban nagyarányú házhelyosztási akció zajlott, melynek keretében főleg bányászok kaptak itt olcsón, részletre több mint ezer telket. Ezzel az akcióval kezdődött meg Tata-Kertváros kialakítása.

Ezúton kérjük a kertvárosiakat és minden tatai polgárt, amennyiben régi fotó, képeslap, dokumentum, térkép, emléktárgy, oklevél vagy egyéb anyag van a birtokukban Tata-Kertváros kiépítésére, a lovassportra vagy az itt élő angol kolóniára vonatkozóan, jelezzék azt a kiállítás rendező
Kisné Cseh Julianna (06-20-669-3553, 487-888) számára!
A dokumentumokat digitalizáljuk a kiállítás és a múzeum gyűjteménye számára, vagy - a tulajdonos hozzájárulásával - szívesen fogadjuk
az eredeti anyagot a kiállítás időszakára is.

Tisztelettel,

a szervezők