A szeptemberi testületi ülés összefoglalója

Soros ülését tartotta a képviselő-testület, s ezúttal harmincegy napirendi pontot tárgyalt. A hagyományokhoz híven a rendelet-alkotással kezdődött a munka. A részletekről Michl József polgármester tájékoztatott.

 

- Megvitattuk azt a rendelet-tervezetet, mely az ebrendészeti hozzájárulásról szól, de további tárgyalás szükséges a témában. Az a döntés született, hogy a 2013-as év közepéig összeírjuk, hány kutyatartó, hány kutya, milyen körülmények között van a városban, s csak ennek tudatában állapítjuk meg azt, hogy kinek mennyit kell fizetni. Állattartáshoz kapcsolódik még az a törvény, melyben a parlament kimondta, hogy mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható, illetve a kedvtelésből tartott állatok tartását sem szabályozhatja. Abba viszont van beleszólása a képviselő-testületnek, hogy hogyan, milyen körülmények között tarthat valaki állatot az adott helyen. Erre vonatkozóan fogjuk kidolgozni a rendeletünket, s kérem a tataiakat, szóljanak hozzá, tegyék meg javaslataikat – hívta fel a figyelmet a polgármester.

 

A gazdasági társaságokhoz kapcsolódó előterjesztések sorában tájékoztató hangzott el a Tata-kártya működéséről, mely a Tatai Városkapu Zrt-nél váltható ki a művelődési házban. Ifjúsági Tata-kártya több mint ötezer darab, felnőtt pedig közel ezer darab van már forgalomban, melyek használatával különböző kedvezmények vehetők igénybe a vendéglátás, szállás, utazás, művészeti események, sport területén.

 

- Testületünk júliusban bevezette a Tata-kártyás kedvezményt a Fényes-fürdőn is, ez nagy érdeklődést váltott ki. Ennek hatására a felnőtt lakosság körében megnövekedett a kártyát igénylők száma, s az eddiginél jóval magasabb volt a fürdő látogatottsága. Ebben az évben 20-22 millió forint az az összeg, melyet bevételként könyvelhet el a Fényes egyrészt a jó időnek, másrészt a kártyának köszönhetően. – tájékoztatott Michl József.

 

Az ülésen Berczelly Attila, a Tatai Városkapu Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy az ifjúsági kártyával, valamint a felnőtt kártyával rendelkezőektől pozitív visszajelzéseket kapott a cég. Elsősorban a szórakozási, étkezési, illetve a sportolási kedvezményeket használják ki a kártyabirtokosok. A testület tárgyalt a Tatai Távhőszolgáltató Kft. által készített beszámolóról.

 - Még mindig vannak olyan lakosok, akik nem hajlandók a távhődíjat megfizetni. Velük szemben nem tudunk elnézőek lenni, jogi eszközöket fogunk igénybe venni a tartozás rendezése érdekében – hangsúlyozta a polgármester.

Ezt követően a képviselők döntöttek arról, hogy a Kossuth tér 10. szám alatti ingatlant, az egykori zeneiskolát, valamint a Petőfi Sándor utca 16. szám alatti volt idősek napközi otthona épületét eladásra kínálják.

 

Szó esett arról, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. beruházásában készül a Biatorbágy – Tata vasútvonal szakasz korszerűsítési terve. Az engedélyeztetéshez az önkormányzat vállalta az ott létesítendő parkolók és utak fenntartását. - A közeljövőben szeretnénk a terveket egy fórumon bemutatni, hogy minden tatai megismerhesse, milyen megoldások születtek. A tóvároskerti megállónál például a vasút fölött halad majd az út, az agostyáni úti átjárónál viszont a vasúti pálya alatt. Az előzetes egyeztető tárgyaláson az önkormányzat azt kérte, hogy a vasúti megállóhely továbbra is megközelíthető legyen a tatai lakosság által helyi autóbuszjárattal – nyilatkozta Michl József.