Helytörténeti értékeket felvonultató kiadvány született - dr. Körmendi Géza új könyvét mutatták be

A Pálma rendezvényház adott otthon dr. Körmendi Géza legújabb helytörténeti értékeket felvonultató könyvének, melynek címe Kaszinók, kávéházak, vendéglők, kocsmák Tata-Tóvároson (1766-1950). A kötetet dr. Kemecsi Lajos, egyetemi tanár ismertette. Elmondta, hogy dr. Körmendi Gézának ez a tizedik könyve, s egyben a legszemélyesebb alkotás.

 

- A szerző sokrétű, gazdag forrásra támaszkodik: történeti, levéltári, statisztikai adatok, korabeli hírlapok, újságok, magánarchívumok kutatása szolgált alapul a könyvhöz. Az említett helyek a polgári értékrend, erkölcs, civil közösségek jellemzőit hordozták évszázadokon keresztül. Dr. Körmendi Géza a helyi identitásnak egy nagyon értékes szeletét foglalta össze – emelte ki dr. Kemecsi Lajos.

Megtudtuk, hogy az első tatai kaszinó Hamary Dániel orvos nevéhez köthető, helye pedig a Kossuth téren, a jelenlegi Református Gimnázium épületében volt. Dr. Kemecsi Lajos elmondta még, hogy országos viszonylatban is korán létrejött az első tatai kávéház - melynek helye feltételezhetően a Sörcsarnok vagy a Szarka fogadó közelében volt - s a kávéfogyasztás is hamar megjelent a város magánházaiban.

A mai Ady Endre úton több kávéház is működött.

Dr. Körmendi Géza megosztotta a népes közönséggel azt az információt, hogy az 1930-asévekben Tatán huszonhárom vendéglő, tizenöt kocsma szolgálta ki a különböző társadalmi rétegekhez tartozó lakosokat.

A 18. században már működött Tatán a Griff vendégfogadó, későbbi Hajba vendéglő, a majdani zeneiskola épületében. Tóvároson pedig a Szarka fogadó, a mai Kristály hotel. Az 1901 óta a Komáromi úton levő Papp Pál-kocsma Tata legrégibb kocsmája.

- Minden nagyobb térnek, utcának volt kocsmája az államosításig, s törzsközönsége is volt mindegyiknek – hangsúlyozta Körmendi Géza, s a bemutatónak helyet adó Pálmaházról elmondta, hogy egykoron a tatai egyetemisták itt tartották az Anna-bálokat, melyek bevételéből szegény egyetemista társaikat támogatták.

A bemutatót követően a szerző sokak örömére dedikálta is legújabb könyvét.