Tata ismét kerékpáros-barát település

Tata városa a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett és a Magyar Kerékpáros Szövetséggel együtt lebonyolított "Kerékpárosbarát Település 2012" pályázaton ismét elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatodik alkalommal hirdette meg a Kerékpárosbarát Település pályázatot a biciklizést bátorító helyi kezdeményezések hagyományos megmérettetését. A kiírásokon a kerékpározás elterjedését szolgáló, feltételeit javító önkormányzati intézkedéseket ismerték el, s törekedtek a pozitív példák, előremutató megoldások felkutatására is.

 

A kerékpározás a gyaloglás mellett a leginkább környezetbarát közlekedési mód. A városi közlekedésben az egyik legalacsonyabb helyigénnyel rendelkezik. Rövidtávon a leggyorsabb eljutást teszi lehetővé, mert nem kell számolni a közlekedési dugókkal és a parkolóhely keresésre fordított idővel. A pályázatnál a meghatározó értékelési szempontok egyebek mellett a kerékpáros stratégia megléte, a kerékpáros infrastruktúra és szolgáltatások minősége, karbantartása, a szemléletformálás, a kerékpározás népszerűsítése és oktatása.

A nyertes önkormányzatok többletpontokat kapnak az Új Széchenyi Terv kerékpáros kiírásainak elbírálásakor. A tatai polgármesteri hivatal udvarán elkészült a fedett kerékpártároló, ahol az itt dolgozók elhelyezhetik biciklijüket. Horváthy Lóránt alpolgármester elmondta, hogy a tárolót a Tatai Városgazda Kft. készítette, melyben legalább tíz kerékpárnak jut hely.

 

A cím hivatalos átadása január 24-én délelőtt lesz a polgármesteri hivatalban.