Arenzano

- a ligúr tengerpart gyöngyszeme

Arenzano a nyugat-ligúriai tengerparton fekszik. Aki keleti irányból közelíti meg a várost, Genovát elhagyva először ezzel a településsel találkozik. Területe 24,6 km2, melynek kétharmada gyakorlatilag hegyoldal. A legmagasabb hegy, a Reixa 1183 méter magas. Arenzano a ligúr tengerpart azon pontján található, ahol az Appenninek leginkább megközelítik a tengert (mintegy 5 kilométerre). E morfológiai viszonyoknak köszönhetően az itteni táj lenyűgöző szépségű: az alpesi jellegű magaslatokról lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre.

A hegyek és a tengerpart sajátos kontrasztja az egyik legfőbb jellegzetessége a városnak. A hegyoldalakat mediterrán bozót és fenyőerdők borítják. A közeli Appenninek jó védelmet nyújtanak a hideg északi szelek ellen és így Arenzano klímája kellemesen földközi-tengeri. A téli középhőmérséklet 10 °C, nyáron pedig, amikor a tenger felőli szellők hűsítik a forróságot, a középhőmérséklet 24 °C.

Arenzano belterületének egy része a Beigua Nemzeti Parkhoz tartozik, mely a Tirrén - Pó vízválasztón terül el. Ez a legnagyobb természetvédelmi terület a régióban. A vízfelületet tekintve Arenzano része annak a bálnák védelmére kijelölt területnek, melynek egyik határvonala a ligúr tengerpart és Korzika északi csücskéig terjed.

A vasútvonalnak és autópályának köszönhetően Arenzanonak jó az összeköttetése Észak-Olaszország legfontosabb közlekedési csomópontjaival. Ez a város a nyugat-ligúriai riviéra Milánóhoz legközelebb eső települése. A tengerpart mellett kígyózik az Aurelia nevű közút, melynek alapjai még a Római Birodalom idejében épültek. Az út Rómát és a franciaországi Arles-t kötötte össze, Napóleon idejében, a francia megszállás alatt kocsik számára is járhatóvá tették.

A múltban Arenzano egyszerű halászfalu volt, majd fokozatosan üdülőhellyé alakult át. A XX. század elején a tengerparti sétány mellet épült Grand Hotel megnyitása volt a végső ecsetvonás az új városkép kialakításán. Ekkorra már a luxus és az exkluzivitás voltak Arenzano legfontosabb jellemzői, számtalan villával, előkelő rezidenciával büszkélkedett a város, elég csupán a Villa Figolit, vagy a csodálatos parkkal körülvett Villa Negrotto Cambiasot említenünk.

A város által kínált magas színvonalú életminőségnek köszönhetően az elmúlt évtizedek során Arenzanot sokan választották lakóhelyükül, Genovából is jelentős számban költöztek át ide. Ennek eredményeként a ligúriai régióban általánosan tapasztalható népességfogyással ellentétben Arenzano azon kevés települések egyike, ahol a népmozgalmi trend pozitív.

Arenzano legfontosabb eseménye a "Mare e Monti" ("Tenger és Hegy") nevű gyalogtúra. E kétnapos sportrendezvényre, mely az egész világból vonz érdeklődőket, minden évben szeptember második hétvégéjén kerül sor.

 

Arenzano testvérvárosai: Arenzano polgármesteri hivatala:

Calasetta (Korzika, Olaszország)
Tata (1994 óta)
lakosainak száma: kb.
11.500
távolsága Tatától: kb. 1200 km

Comune di Arenzano
Villa Negrotto Cambiaso
16011
Arenzano
Olaszország

 

További információk Arenzanoról:

www.comune.arenzano.ge.it
www.maremontiarenzano.org
www.apt.genova.it
www.turismo.liguriainrete.it