Az Eötvös átadás-átvétel rövid története

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés Elnöke levélben kérte, hogy Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete foglalkozzon az Eötvös József Gimnázium fenntartói feladatainak átvételével kapcsolatos kérdéssel. A csökkenő állami hozzájárulás miatt a megyei önkormányzat hitel felvétele nélkül nem tudja finanszírozni intézményeit és ezért intézményrendszere átalakításáról döntött.

Az Eötvös József Gimnáziumot 1996-ban adta át Tata Város Önkormányzata a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzatnak. A döntést az akkori polgármester, Kerti Katalin és Tatai-Tóth András a gimnázium akkori igazgatója és országgyűlési képviselő készítették elő. Ezt akkor azzal indokolták, hogy az önkormányzatok költségvetési támogatása jelentősen csökkent, és az önkormányzat nem tudta intézményeit fenntartani. A középiskolai oktatás a megyei önkormányzat kötelező közoktatási feladata, ezért adta át a fenntartói jogokat Tata Város Önkormányzata.

- 2002. óta folyamatosan csökken a közoktatás finanszírozása
- A megyei feladatok ellátása veszélyeztetett, hiszen a megyéknek lényegesen csökkentek az önálló bevételei
- A megyék, és általában a települési önkormányzatok intézmény-fenntartási struktúráik átalakítására kényszerülnek
- 1996. óta a közoktatási fejlesztési tervek készítése során a város minden alkalommal megvizsgálta az Eötvös József Gimnázium esetleges
  fenntartásba való visszavételét. A város a finanszírozási nehézségek miatt nem tudta és nem tudja a gimnázium fenntartását, változatlan
  formában történő működését átvállalni
- 2007. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés dönt az intézményi struktúra átalakításáról, racionalizálásáról
- 2008. március. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés Elnöke megkereste a gimnázium igazgatóját, mert a Szeged-Csanádi Püspökség átvenné
  a K-EMÖ Eötvös József Gimnázium és Kollégium fenntartói jogát.

A fenntartóváltás lehetősége komoly helyi politikai és közéleti reakciót váltott ki. A megyei közgyűlés előzetes érdeklődése és tájékoztatása nyomán az iskolai szervezetek, szülői szervezet, diákok azt kérték, hogy egy, a gimnáziumban már eddig is működő magánalapítványnak adja át a megyei gimnázium fenntartói jogát. Az alapítványt a gimnázium tanárai és szülők hozták létre a tehetséggondozás támogatásának céljából. Az alapítványnak alapítója Tatai-Tóth András MSZP-s országgyűlési képviselő is. 
A város közvéleményében többséget képviseltek azok, akik azt mondták, hogy Tata városa vegye vissza a gimnáziumot. A városban kialakult politikai hangulat miatt Tata Város Önkormányzata kompromisszumos megoldást keresett, a tatai Városkapu Zrt. pedig segítséget ajánlott a gimnázium fenntartói feladatainak ellátásában. Így alakult ki az, hogy a város 100%-os tulajdonában lévő, kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaság, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. mint lehetséges fenntartó éljen a közoktatási törvénynek azon rendelkezésével, hogy a közoktatási miniszter vele közoktatási megállapodást kössön, így jogosult legyen a kiegészítő normatívára. Ezzel a megállapodással biztosítható hosszú távon a nagy múltú gimnáziumban a világnézetileg nem elkötelezett oktatás, az Arany János tehetséggondozó program továbbvitele, a szakképzés és igény esetén újra indítható a felnőttképzés.  
A megyei közgyűlés elnökének megküldött fenntartói ajánlatot a megyei közgyűlés június 3-ai ülésén tárgyalta, és döntött a gimnázium jövőbeni feladatairól. A megyei közgyűlés rendkívüli tanácskozásán a tatai Városkapu közhasznú Zrt.-nek adta át a tatai Eötvös József Gimnázium fenntartói jogát. Az átadás július 4-én lép hatályba, ha a jogszabályban előírt szakvélemények, vélemények rendelkezésre állnak, és az oktatásért felelős miniszter június 25-éig előzetes megállapodást köt a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt-vel.