Országos közigazgatási konferencia zajlott Tatán

Tata adhatott otthont az I. Országos Magyary Zoltán Emlékkonferenciának, melyet a neves közigazgatási szakember születésének 125. évfordulója alkalmából rendeztek. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy sikeres pályázatnak köszönhetően szervezte meg a konferenciát az Old Lake Golf Hotelben. Társszervező volt a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és Tata Város Önkormányzata és a Magyary Zoltán Szakkollégium. A program koszorúzással kezdődött az Öreg-tó partján álló Magyary-szobornál, melyet a Tatai Helytörténeti Egyesület állított néhány évvel ezelőtt.

 

Michl József polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy hosszú évek óta ünnepelik már a tataiak Magyary Zoltán születésnapját.

- Az idei esztendőben úgy gondoltuk, hogy tovább kellene lépni és országos szintűvé fejleszteni a rendezvényt. A szakember munkásságát az elmúlt időszakban ismét elismerik, tudományos munkái közkézen forognak. A kormány saját programot készített a nevével, s a közigazgatás átalakításában óriási szerepe van Magyarynak – mondta Michl József.

 

A konferencián neves előadók méltatták Magyary Zoltán szakmai tevékenységét, s a közigazgatástudomány mai állapotáról is szó esett.

 

Prof. dr. Mezey Barna, az ELTE rektora előadásában kiemelte, hogy a XX. század legutolsó nagy magyar társadalomtudományi polihisztoráról beszélhetünk Magyary személyében. Nevéhez fűződik egy különleges fordulat, a közigazgatástudomány pontos definiálása. Az ő születésnapja jó alkalom arra, hogy a szakma képviselői időről időre felidézzék azokat a téziseket, melyeket ő fogalmazott meg és máig aktuálisak. Még ma is tökéletesen használhatók azok a válaszkísérletek, melyek tőle származnak – vélekedett prof. dr. Mezey Barna. A jó állam megteremtése, a közigazgatás fejlesztése, a Magyary Program jövője címmel dr. Rétvári Bence államtitkár tartott előadást. Ebben kifejtette, milyen módon történt például a kormányablakok, a kormányhivatalok, a járások kialakítása és mi várható a közeljövőben a közigazgatás területén. Az előadások között szakmai pódiumbeszélgetések is zajlottak, például a tisztviselői életpályáról, az új területi közigazgatásról.

 

A konferencián Keresztesi József, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke hetvenedik születésnapja alkalmából vehette át az önkormányzat ajándékát, melyet a népfőiskoláért végzett lelkes, fáradhatatlan munkájáért kapott.