A városért végzett kiemelkedő munkát díjazták

Szent István nap előestéjén szép számban gyűltek össze a tataiak a várudvaron, hogy az ünnepi programokon részt vegyenek. A hagyományos katolikus szentmisét Szalai Gábor, a kapucinus templom plébánosa celebrálta. Szalai Gábor Szent István királyt méltatta, aki – mint elhangzott – olyan keresztény államfő volt, aki a családjáról sem feledkezett meg.

 

Szent István igyekezett mindent megvalósítani, amit Jézus Krisztus rábízott. Gyerekeit nemcsak taníttatta, hanem nevelte is: embert faragott belőlük. Szent István hős volt, mégpedig olyan, amilyen hősökre a mai világban is nagy szükség lenne, bár ez a világ nem igazán kedvez a hősöknek – mondta Szalai Gábor. A misét ökumenikus kenyéráldás követte, ahol a református egyház részéről Kálmán Szabolcs lelkész, az evangélikus egyház részéről Frankó Mátyás lelkész, a katolikus egyház részéről pedig Szalai Gábor plébános áldotta meg az új kenyeret. A Császári pékség által adományozott cipókból a jelenlevőknek is jutott.

 

Az ünnepségen Michl József országgyűlési képviselő, tatai polgármester mondott beszédet. A polgármester külön köszöntötte a kistérségből és a testvértelepülésekről érkezett vendégeket is. Michl József beszédében kérdést vetett fel:

 -Vajon melyik az az üzenete nagy királyunknak, mely ma is foglalkoztat bennünket? Ezer év távlatából mi az az üzenet, mely ma is hat? – tette fel a kérdést Michl József, melyre válaszként az alábbiakat fogalmazta meg:

- Példamutató szeretetben élt családjával, fia neveltetésére sokat áldozott, erkölcsi és hivatásbeli bölcsességét is átadta neki. Michl József kifejtette: csak a család mentheti meg a világot, csak a munka és a becsületes felkészültség segítheti a nemzet megmaradását, az össznépi önsajnálat pedig sehova se vezet – összegezte a polgármester.

Az ünnepi szónoklatot a képviselő-testület által adományozott kitüntetések átadása követte. Idén tíz személyt és egy közösséget részesítettek városi elismerésben.

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete ebben az évben a legmagasabb kitüntetésben, nevezetesen a Tata Város Zsigmond Király Díjban részesítette dr. Körmendi Géza nyugalmazott gimnáziumi igazgatót, néprajzost. Ugyancsak Zsigmond Király Díjjal jutalmazta a Gottwald családot. Tata Városáért Díj arany fokozatát nyerte el a Víz Zene Virág Fesztivál Egyesület. Tata Városáért Díj arany fokozatával ismerték el dr. Szabó Dénes gyermekorvos munkáját is. Tata Városáért Díj ezüst fokozatában részesítették Páhy László építészt. Ugyancsak Tata Városáért Díj ezüst fokozatával jutalmazták Varga Istvánné tanárt és Varju Lászlót, a Menner Bernát Zeneiskola karmesterét. Tata Város Díszpolgára címmel idén négy személyt tüntettek ki: dr. Béres Györgyöt, a Kastélypark Klinika főigazgatóját, Császár Angela színművésznőt, Kalmár Ferenc országgyűlési képviselőt és Schadl Jánost.

 

A díjátadót a Kormorán együttes nagysikerű koncertje követte.