Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke járt Tatán

Az Európa Díj elnyerése alkalmából városunkba látogatott Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke. A francia politikus tatai programja során előadást tartott a városházán azon a fórumon, melynek témája a települési szintű nemzetközi kapcsolatok finanszírozási lehetőségei, valamint az Európa Díj pályázati rendszere volt.

 

 

 

Jean-Claude Mignont Michl József polgármester, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna és Horváthy Lóránt alpolgármesterek, dr. Kórósi Emőke jegyző, valamint a képviselő-testület tagjai fogadták. Jean-Claude Mignon sajtótájékoztatón ismertette magyarországi programját, s elmondta, hivatalos látogatásra érkezett hazánkba, s Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik.

 

- Lehetetlen lenne számomra úgy jönni Magyarországra, hogy ne látogassak el Tatára, hiszen Dammarie-les-Lys, Tata testvérvárosának polgármestere is vagyok. Nagy öröm számomra, hogy Tata az idén elnyerte az Európa Díjat, mivel ezt megszerezni nem könnyű feladat, Tata kivételes teljesítményt nyújtott – mondta Jean-Claude Mignon.

 

 

A városházán rendezett tájékoztatón a vendégeket Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester köszöntötte, aki elmondta, a tájékoztatót elsősorban az önkormányzatok döntéshozói, a nemzetközi kapcsolatokért, kulturális és ifjúsági ügyekért felelős munkatársak, civil szervezetek figyelmébe ajánlották.

Michl József polgármester arról beszélt, Tata miként nyerhette el az Európa Díjat, milyen lépcsőfokokat kellett bejárni, milyen feltételeknek kellett eleget tenni, mielőtt a rangos elismerést kiérdemelhette a város.

 

Jean-Claude Mignon beszédében kiemelte, hogy az Európa Díj azon települések jutalma, melyek hosszú távon dolgoznak az európai eszme megvalósulásáért. - 1990-ben, amikor először jártam Magyarországon, már fontosnak tartottam, hogy egy közép-európai várossal kössek testvérvárosi megállapodást Dammarie-les-Lys polgármestereként. Gyerekkként az 1956-os események nagy hatással voltak rám, s ez is arra sarkallt, hogy jobban megismerjem az országot - mondta a politikus a két város közötti szövetség kialakulásának körülményeiről.

A francia Dammarie-les-Lys és Tata között éppen az idén húsz éves a testvérvárosi kapcsolat, melyet ünnepélyes körülmények között erősített meg a két polgármester, s látta el kézjegyével az okmányt, melyben az alábbiakat fogalmazták meg: "Mi, Dammarie-lès-Lys és Tata polgármesterei hisszük, hogy Európa csodálatos nemzeti sokszínűsége közös, megőrzendő kincsünk, és az európai nemzetek azonos gyökerekből táplálkozó erkölcsi értékrendjének egyik legfontosabb összetevője a különböző nemzetiségű emberek egymás iránti tisztelete. Ezért – megújítva a városainkat immár két évtizede összekapcsoló testvérbarátságot – a mai napon ünnepélyesen elkötelezzük magunkat, hogy új lendületet adunk az önkormányzataink közötti együttműködésnek és fokozottan támogatjuk a dammarie-lès-lys-i és tatai polgárok közötti kapcsolatok előmozdítására irányuló törekvéseket, a kölcsönös megbecsülés és az európai nemzetek testvériségének szellemében. Bízunk abban, hogy közös erőfeszítéseink erősítik városunk polgáraiban az európai együvé tartozás érzését és ezzel a békességet, az emberek közötti szeretetet és gyermekeink jövőjének ügyét szolgálják."

Előadást tartott Velényi Réka a Tempus Közalapítvány koordinátora az „Európa a polgárokért” program részleteiről, Bódis Viktória a Nemzetközi Visegrádi Alap tevékenységéről, valamint Tarján Enikő kommunikációs szakreferens az Erasmus programról.

 

Jean-Claude Mignon tatai útját az Eötvös József Gimnáziumban folytatta, ahol a franciául tanuló diákok előtt beszélt az Európa Tanácsban betöltött munkájáról, az ezzel járó tennivalókról. A diákok kérdéseket tehettek fel a politikusnak, melyekben megfogalmazták az őket foglalkoztató témákat. A válaszokban Jean-Claude Mignon kifejtette, miért éppen Tatára esett a választás a magyarországi testvérváros keresésekor. Elmondta, hogy hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Dammarie-les-Lys, s természeti környezete is gyönyörű.