Bencsik János: Tata és Tatabánya teljes adósságát átvállalná a kormány

A városházán tartott sajtótájékoztatót Bencsik János országgyűlési képviselő a település adósságkonszolidációjának új lehetőségéről. A képviselő elmondta, a kormány részéről mutatkozik az a szándék, melynek köszönhetően mind Tata, mind pedig Tatabánya teljes hitel- és kötvényállományát átvállalják.

 

- Ez nagyságrendileg mindkét városban 2,5 milliárd forintot jelent. Az ennek feltétele az, hogy  a településeken maradó kötvény- és hiteltörlesztésre szánt kamatösszeget pedig a helyi gazdaság fejlesztésére, a foglalkoztatottság növelésére, a közintézmények energia-hatékonyságának fokozására lehetne fordítani. Erről szerettem volna tájékozódni, hogy a két város vezetése elkötelezett-e ezek iránt – ezekkel a mondatokkal kezdte sajtótájékoztatóját Bencsik János.

Hozzátette, hogy mindez azért fontos számára, mert az elkövetkező napokban ennek függvényében fogja meghozni saját közszolgálati feladatait illető döntéseit.

- Azt is szeretném látni, mi az, amit a közösség szempontjából már biztosnak tudhatok annak érdekében, hogy vállalt kötelezettségeimet teljesíthessem. Meggyőződtem arról, hogy mindkét város kiemelt szerepet szán a helyi gazdaságfejlesztés támogatására – hangsúlyozta Bencsik János.

A képviselő elmondta, az is világosan látszik,  hogy Tata ismételten közvetlen szerepet vállal a tatai ipari park fejlesztésében összefogva a helyi vállalkozásokkal.

Mindt mondta,az adósságátvállalás következtében az eddig az önkormányzatra hárult éves kamat- és hiteltörlesztés felszabaduló hányadának  jelentős részét gazdaságfejlesztési célra, az uniós pályázatok önrészére fordíthatja a település, valamint  a munkahelyi infrastruktúra fejlesztésére, a munkahelyek megközelíthetőségének biztonságossá tételére is felhasználhatja a fennmaradó összeget.

 

Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, Tata alpolgármestere biztosította Bencsik Jánost a városvezetés elkötelezettségéről.

- Önkormányzatunk 2006 óta folyamatosan munkálkodik a munkahelyteremtés érdekében, a kisvállalkozások segítésében. Támogatjuk az ide érkező vállalkozásokat, akik így  több helybéli  munkavállalót tudnak foglalkoztatni. Együttműködünk a helyi szakképző-intézményekkel, hogy a képzési rendszer igazodjon a munkaerőpiaci igényekhez. Szeretnénk, ha mindenki megtalálná a neki megfelelő munkát – emelte ki Robozné Schőnfeld Zsuzsanna.

Az alpolgármester kitért arra is, hogy a kormány korábbi adósságátvállalásának köszönhetően már újabb fejlesztéseket tervezhetett az önkormányzat.