Rangos elismerés a városnak: tehetségbarát önkormányzat lett Tata

Tata város önkormányzata elnyerte a kitüntető Tehetségbarát helyi önkormányzat díját, melyet dr. Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkártól Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester vett át a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által első alkalommal, a Nemzeti Tehetség Program keretén belül meghirdetett „A tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzatok” címet Tata mellett Balatonfüred és Szolnok is elnyerte, továbbá Hejőkeresztúr Cigány Kisebbségi Önkormányzata és az Országos Roma Önkormányzat. Szada község különdíjban részesült.

 - Azt tűztük ki a program céljául, hogy minden módon próbáljunk segíteni a tehetségek kibontakozásában, azért, hogy egyetlen tehetséges fiatal se vesszen el. Ezt szolgálja a mostani rendezvény is, amelyen a tehetséget segítő helyi és nemzetiségi önkormányzatokat támogatjuk. Egy kuratórium jött létre, amely több szempontot is figyelembe véve vizsgálta a különböző helyi és nemzetiségi önkormányzatok munkáit – mondta dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója.

 

A díjazott önkormányzatok a 2013-as év során a tehetséggondozó és –segítő tevékenységi formákban részesült fiatalok létszáma, a tevékenység értelmezésének differenciáltsága, az önkormányzat működési feltételeivel arányos mértéke, valamint regionális, országos vagy nemzetközi szintű kapcsolódásának kiépítettsége alapján részesültek elismerésben.

- Mindannyian tudjuk, hogy nem elég tehetségesnek lenni, ha a tehetség nem kapja meg azt a többletet, a tehetséggondozást, akkor nagyon könnyen elhalványodik vagy elsüllyed, mert támogatás nélkül nehéz a felszínen maradni – emelte ki dr. Hoffmann Rózsa, köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette, hogy a tehetséggondozás alapvető feladata, hogy felszínre hozza a tehetséget, illetve, hogy mennyi erőfeszítés áll egy-egy nagyobb eredmény mögött.

 

Az államtitkártól Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester fogadta az elismerést, aki gratulált a többi díjazottnak is. Kiemelte, hogy fontos megadni a tehetséges diákoknak az anyagi és erkölcsi támogatást, büszke lehet Tata az iskoláira, művészeti csoportjaira.

 

A rendezvény lebonyolítását a TIT Kossuth Klub végezte, így a díjátadást követően az ő székhelyükön folytatódott a rendezvény. Itt a kitüntetett önkormányzatok fiatal tehetségeinek előadása zajlott, Tatáról Herczog Richárd, a Tatai Református Gimnázium diákja adott elő egy zenei egyveleget harmonikán. Városunkban három tehetségpont található, amelyek szoros együttműködésben szervezik rendezvényeiket és keresik lehetőségeiket.

A tatai önkormányzat díjakkal, elismerésekkel járul hozzá a szakmai tevékenység elismeréséhez, aktívan segíti a tehetséggondozó munkákat. Az Eötvös József Gimnázium tanulói minden évben sikeresen szerepelnek az OKTV különböző szaktárgyi döntőiben, évek óta megrendezik az Öveges József Emlékversenyt és az országos spanyol nyelvű vers- és prózamondó versenyt, továbbá sikeresen szerepelnek különböző sport és kulturális versenyeken is. A Kőkúti Általános Iskola tehetséggondozó szakmai, oktatási programjaik is hozzájárultak a díj elnyeréséhez, ezekre rendszeresen meghívják a megyéből a közoktatási intézmények tanulóit, pedagógusait.

A díjjal együtt jár egy 10 napos nemzetközi tanulmányút is, amelynek keretén belül önkormányzatonként hét diák többek között meglátogathatja a CERN kutatóközpontot, illetve több kulturális örökség helyszínt. Ezen kívül kilenc tehetséges ifjú részt vehet egy egyhetes művészeti alkotótáborban, további negyven pedig egy egynapos múzeumpedagógiai programon.