Közel százan Márkus Ferenc évzáró tatai túráján

Márkus Ferenc tatai ökológus, természetvédő a TAC szabadidősport szakosztályának felkérésére ismét nagy sikerű túrát vezetett Tatán az Öreg-tó körül.

 

Horváth Zoltán túravezető, a TAC szakosztály vezetője elmondta, hogy összesen 88 érdeklődő érkezett, hogy körbejárja a tavat többek között Budapestről, Székesfehérvárról, Tatabányáról,Tatáról, hiszen a természetet ismerő és szerető szakmai vezető,

Márkus Ferenc ezúttal azokra a felvetett kérdésekre fog választ adni, hogy milyen természetvédelmi intézkedések segítik a vízimadarak telelését, miért tűntek el a hattyúk a tatai tavakról, hogyan számolják meg a több tízezer vadludat a tatai Öreg-tavon és tűrik-e a vadludak a szilveszteri petárdázást. Az egyébként „csak” nyolc km-es ismertető túra a válaszok miatt ezért tartott három és fél óráig. Természetesen a vár, a Cifra malom, a lovarda, a gimnázium, a tóparti fövenyesítés, a különleges növényzet is megért egy-egy rövid ismertetést, és Mocsi Ádámnak a Zöld Sziget Kör titkárának rövid tájékoztatása is érdekes volt a Szent Tamás forráshoz vezető út elágazásnál.

 

Elhangzott, hogy sokat tett és tesz az önkormányzat a madarak védelméért. Kevesen tudják, mert nem olvassák el a kihelyezett figyelmeztető táblákat, hogy ebben az időszakban napközben 9.00 óra elött és 15.00 óra után tilos a tó medrében embereknek tartózkodni. A hattyúk eltűnése, illetve kis számban történő megjelenése is egyaránt összefüggésbe hozható az élettér csökkenésével. A vadludak nem tűrik a petárdázást, elmenekülnek. Ebben az ügyben is rengeteg figyelemfelhívás hangzik el az önkormányzat, a természetvédelmi civil szervezetek részéről – úgy tűnik hiába! A vadludak mozgásai /kirepülésük és vissza érkezésük/ különösen a reggeli órákban, valamint délután figyelhető meg.

 

Márkus Ferenc ökológus rendkívül érdekes, színes szakmai túravezetése felejthetetlen élményt nyújtott mindenkinek, és csak az elismerés szavaival lehet szólni arról, hogy önkéntesként, minden ellenszolgáltatás nélkül ismételten ilyen sok érdeklődőt vonzott Tatára, akik nagy tapssal köszönték meg a programot és kijelentették, hogy január 25-dikét máris várják, amikor a TAC 2014-es első túráján Márkus Ferenc a téli Fényes-fürdő természeti értékeiről fog ismertetést adni a helyszíni túrán.