Adósság nélkül a gazdaságfejlesztés érdekében

A tatabányai városházán sajtótájékoztató keretében újabb adósságkonszolidációt jelentett be Szíjjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára.

 

A kormány 2010 óta számos olyan döntést hozott, mellyel a magyar államadósság folyamatosan csökken. Ennek jelentős szerepe van abban, hogy Magyarország ma jobban teljesít. A 2002 és 2010 között eladósított önkormányzatok megsegítése érdekében a kormány megszabadította a településeket az adósságterhektől – mondta az államtitkár.

 

Szíjjártó Péter bejelentette, hogy az adósságátvállalás utolsó üteme február 28-ig megtörténik, eddig az időpontig a kormány a települések összes fennmaradó adósságát átvállalja. Továbbá azt is bejelentette, hogy a 2014. év központi költségvetés rendelkezései alapján a pénzügyi lízing szerződésekből eredő adósságokra is kiterjed az átvállalás. - Tatabánya és Tata elkészítették azokat a gazdasági programokat, melyek biztosítják azt, hogy az adósságátvállalással itt maradó források a térség gazdasági növekedését elősegítik Az adósságból megszabadult és fejlesztési tervekkel rendelkező városok alkalmasak arra, hogy nemzetközi nagyvállalatok beruházásainak vonzó célpontjai legyenek, s hogy Magyarország legyen Európa termelési központja. – emelte ki az államtitkár.

 

Az eseményen részt vett Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József országgyűlési képviselő, Tata polgármestere, Schmidt Csaba, országgyűlési képviselő, Tatabánya polgármestere is. Bencsik János rövid beszámolót tartott a térségbeli vállalkozások vezetőivel és a munkavállalókkal lefolytatott konzultáció-sorozat tapasztalatairól, illetve ismertette azokat a javaslatokat, melyek beépítését szorgalmazták az érintettek a helyi növekedési tervekbe. Az elmúlt esztendő során két ütemben rendezték Tata város 5,3 valamint Tatabánya 8,3 milliárdos hitel- és kötvénytartozását - mondta el Bencsik János, aki hozzátette: közreműködésével a kormány most átvállalta a megyeszékhely 6,2 milliárdos lízing-kötelezettségének teljesítését is.

 

Schmidt Csaba tatabányai és Michl József tatai polgármester ezt követően nyilatkoztak a javaslatok beépíthetőségéről, továbbá arról, hogy az adósságrendezés feltételéül szabott forrásokat elkülönítették a városok 2014. évi költségvetésében.

- Az adósságátvállalás legnagyobb haszna abban van, hogy mindazok a fejlesztések, melyeket az elmúlt években a kibocsátott kötvény és az elnyert uniós pályázatok segítségével megvalósítottunk, azok Tata városa számára a következő időszakban is nagyon sokat jelentenek. Elsősorban azért, mert a kétszázmillió forintos évenkénti kötvény-törlesztésttől megszabadulunk. Ezt a pénzt projektjeink folytatásába fektethetjük – emelte ki Michl József. Michl József hozzátette, hogy az önkormányzat 2008-ban fogalmazta meg a Magyary gazdaságfejlesztési programot, a közeljövőben ennek újrafogalmazásán fognak dolgozni. A polgármester Szíjjártó Péternek átadta azt a Tata-tankönyvet, melyből a helyi iskolák diákjai a város történetéről tanulnak a lokálpatriotizmus erősítése érdekében.