Megújul a Fischer-ház a Bercsényi utcában

Tata Város Önkormányzata támogatást nyert a „Tata, Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja” (KDOP-3.1.1/A-09-2f-2011-0001) című pályázat keretében.

 

A projekt összköltsége 826 998 817 Ft, amelyből a támogatás mértéke 82,1% támogatás intenzitással 678 932 673 Ft.

A tervezett teljes beruházás összköltsége várhatóan eléri majd az 1,1 milliárd forintot. A pályázatban a Kossuth tér városközpont fejlesztése a történelmi műemlékek megőrzésének jegyében történik. A városközpont közlekedésének fejlesztéséhez a Kossuth tér, az utak, (Bercsényi, Komáromi, templom melletti utak egy részének) a járdák burkolatát ki kell cserélni, esztétikus, a történelmi hangulathoz illő és biztonságot, nyújtó közvilágítást kell kialakítani.

A téren megjelenik a tatai hagyományokhoz kapcsolódó vízi látványosság, egy szökőkút, és új funkciókkal bővülve megújul a Farkasházy-Fischer ház. Konzorciumi partnerek bevonásával több épület felújítása is megvalósul, többlet tevékenységekkel gazdagodik a tér és környéke. A gazdasági, közösségi, szolgáltató funkciók megerősítése, bővítése indokolt. Ehhez a közösségi építést is segítő téren új padok, utcabútorok elhelyezésével, sétára, beszélgetésre un. kiülős helyek biztosításával teremtünk lehetőséget. A Kossuth tér projekt kivitelezésének első ütemében a Bercsényi utca 1. szám alatti, az önkormányzat tulajdonában lévő volt Fischer Ház.

 

Az épület felújításáról sajtótájékoztató keretében beszélt Michl József polgármester, valamint a kivitelező és a tervező cég munkatársai. A tervek szerint a Fischer-ház Ifjúsági és Közösségi Házzá alakul, szolgáltató ház funkcióval bővül, nyilvános illemhelyet is kiépítenek.

Az épület kiviteli szerződése 2014. március 03-án került aláírásra a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.-vel, 127 958 086 Ft + ÁFA díj ellenében.

A szerződésbe foglalt kivitelezés határideje 2014. májusban zárul. Az átalakítás során mód nyílik a földszinten egy városmarketing iroda megnyitására, mely a városfejlesztés és marketing bázisává válik. Az épületkomplexum így lehetőséget ad jelentős, a város fejlesztését szolgáló összejövetelek, rendezvények, fórumok tartására, a város nevezetességeit bemutató kiállítások szervezésére. Az emeleten kialakítandó rendezvény terem alkalmassá válik kisebb létszámot érintő programok, események lebonyolítására, rövid képzések megtartására. Az épület másik részében kerül kialakításra és felszerelésre egy játszóház változatos készségfejlesztő játékokkal felszerelve, az emeleti térben egy ifjúsági tanácsadó irodának is helyt kap, az új közösségi helyszínen akár pályaorientációs, információs lehetőség is nyílik a fiatalok részére.

 

A belső kialakítás és berendezés a továbbiakban valósul meg. Az udvar középső részén négy darab, összesen 114 négyzetméternyi üzlethelyiség kap helyet, ide várjuk a közszolgáltatók jelentkezését, hogy a fogyasztók egy helyen intézhessék el ügyeiket.

Az udvar hátsó részében lévő épületszárnyba az Intézmények Gazdasági Hivatala irodái költöznek. A belső tervezés ebben a szárnyban folyamatban van, az önkormányzat önerőből tudja folytatni a hátsó szárny belső megújítását és az új funkció kiépítését.

CsatolmányMéret
PDF ikon Világítás.pdf1.54 MB