Felújítások úton-útfélen

A képviselő-testület januári ülésén tárgyaltak az elkövetkező öt év út- és járdafelújítási programjáról, s az arra vonatkozó koncepciót elfogadták. A 2015-16-os évekre külön is elkészítették a programot, ennek ütemezésére szintén terv készül. Az önkormányzati hivatal városfejlesztési irodájának vezetője, Benis Pál tájékoztatott a részletekről.

 

Elmondta, hogy az idén kiemelten kezelik a városközpont felújítását, ahol a tér, az utak új burkolatot kapnak, s a közműhálózatot is felújítják. Megújulnak a kapcsolódó utak is: a Bercsényi utca, a Kocsi út egy szakasza, a Komáromi utca a Május 1. útig és a Szent Kereszt Plébániatemplom melletti útszakasz, s a téren álló 1780 körül készült Maria Immaculata szobor, Schwaiger Antal alkotása.

- Új forgalom-szervezés valósul meg, forgalom-csillapított közlekedési övezetet jelölünk ki. A téren pihenésre, olvasásra, beszélgetésre alkalmas utcabútorokat helyezünk el, s a zöldfelület is megújul. A tér korszerűsítésével egy időben a szomszédos önkormányzati tulajdonban lévő épületben játszóház, ifjúsági szoba, konferenciaterem, kiállítótér szolgáltatóház alakul ki, s lesz egy szebb újságos pavilon is. A II. János Pál pápa téren a zúzottköves parkolót újítjuk fel. Március körül már forgalomkorlátozásra lehet számítani – mondta az irodavezető. Ebben az évben a Bláthy Ottó utcában ideiglenes parkolóhelyeket alakítanak ki a Kossuth tér felújítása miatt.

Régóta húzódó feladat a felső-tatai Klapka György utca, valamint a Táncsics Mihály utca – Nagykert utcai szakasz burkolatának felújítása. Folytatni kívánják az Újvilág utca – Munkás u. – Bezerédi u. által határolt tömb rehabilitációját, melyhez pályázati lehetőséget keres az önkormányzat. A járdafelújítások folytatása szükséges a város több pontján, jellemző területek, utcák a következők: Dadi utca, Május 1. út, Fazekas, Tavasz, Szilágyi Erzsébet, Komáromi, Hamari, Csapó, Koltói Nefelejcs utca, Környei köz, Gesztenyefasor, Ady Endre út, Agostyánban a Szabadság utcai hiányzó járdaszakasz kiépítése. Mart aszfaltos út portalanítása szükséges a Határ és a Balogh Ferenc. utcában. Szintén az üdülőterületeken igény van a Tulipán és Fűzfa utcák portalanítására. A már meglévő, de szétesett aszfalt burkolatok marással és újraaszfaltozással történő javítása szükséges a Váczi Mihály utcában, valamint az Ady Endre úti élelmiszerüzlet előtti és a Vértesszőlősi szerviz úton. Nagyon rossz állapotban van az Építők parkjában a panziókhoz bevezető útszakasz, ennek felújítását is mielőbb szeretnék megvalósítani. A fent említett program az elkövetkező két évre szól, de ezeken kívül további munkálatokat is terveznek, melyekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot.