Lezárult az Angolpark felújításának első üteme

Befejeződött a „A Tatai Angolpark rehabilitációja” című projekt, amelyre Tata Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be és nyert el. A pályázat célja a turisztikai vonzerő növelése és a történelmi értékekre és kulturális hagyományokra alapozott turizmusfejlesztés volt. A projekt elszámolható költsége 525 627 eFt, melyből 430.559.014 Ft-ot az Európai Unió támogat. Tata Város Önkormányzata a kivitelezési munkálatokat a Sasad Építő Kft-vel és az FTK Építő Kft-vel végeztette el.

 

A kivitelezési munkák során a régi szabadtéri színpadot és a nézőteret elbontották, helyette új mobil színpad fogadja most a látogatókat. A közönség számára fix (férőhely: 400 db) és mobil lelátó (férőhely: 1276 db) épült ki. Korszerűsítették a közvilágítást, s a kertbe illemhely is került. Megtörtént a Kiskastély műemléki felújítása megtörtént. A Kiskastély vagy nyári lak felső szintjén a födémet kibontották, favédelmi munkákat végeztek a kivitelezők. A Kastély stukkóval borított termeiben stukkófelújítás történt. A belső fal-és mennyezeti felületeket restaurálták, a falképeket konzerválták.

A belső átalakítás, felújítás eredményeképpen a földszinten Herendi kiállító terület, az emeleten az európai angolkerteket bemutató kiállítás nyílt meg. Az épület környékét esztétikusan rendbe tették, a parki sétányok egy része a projekt során új stabilizált burkolatot kapott.

A projekt kiterjedt a Sport és a Baji út felújítására, parkolók kiépítésére. A Sport utcában 142 m hosszban út felújítása került kiépítésre, az egyoldali aszfalt járdával és a kapukihajtók kiépítésével, valamint az autóbusz várakozóhely kiépítésével, valamint közvilágítás és csapadékvíz elvezetés korszerűsítéssel. A Baji úton 19 db parkolóhely került kiépítésre, és a parkolók előtt lévő út korszerűsítésével 200 méteren. A közvilágítás is korszerűsítésre került 400 m hosszban.

 

A rendezvényen Michl József polgármester rámutatott, ez volt az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelynek során további változások várhatók az Angolparkban.

- Első lépésként megtörtént a Kiskastély teljes felújítása, környezetének - a sétányok, a világítás megújítása, a szabadtéri színpad átépítése, fedése, a nézőtér felújítása, valamint egy illemhely kialakítása. A Kiskastélyban a Herendi Porcelánmanufaktúra hozott létre egy állandó kiállítást, az emeleten pedig az európai angolparkokat bemutató tárlat látható – mondta el a részleteket a polgármester, s hozzátette, hogy időközben már a második ütem munkálatai is megkezdődtek. További tervek között szerepel a Cseke-tó gátrendszerének rendbe tétele, a műromok teljes megújítása, a Jenő malom és a Kristály-fürdő, a Cseke-tó és a vasútállomás közötti terület rehabilitációja. Ezeket szintén pályázati forrásból kívánja megvalósítani az önkormányzat.

 

A mostani állapot a végeredménynek körülbelül hetven százaléka – tájékoztatott Bencsik János országgyűlési képviselő.

- Nem egyszerű munka a műemléki és örökségvédelmi szempontoknak megfelelni úgy, hogy a helybéliek és a turisták is elégedettek legyenek. Bencsik János a várost érintő további nagyberuházásokról is beszélt. Elmondta, hogy hamarosan indul a Kossuth tér megújítása, melynek elkészülte november közepére várható. Az Esterházy-kastély állami beruházás keretében kaphat új külső és belső kialakítást az elképzelések szerint 2016 őszétől, a vár pedig a nemzeti várprogram szerint 2017-től születhet újjá.