Tanévnyitó Konferencia az Eötvösben

Október 2. és 3. napján rendezték az Arany János Tehetséggondozó Program Országos Tanévnyitó Konferenciáját az Eötvös József Gimnáziumban, Tatán. A program olyan 5 évfolyamos képzés, amelyben kiemelt szerepet kap az idegen nyelv és az informatika oktatás, de egyben pénzügyi támogatást nyújt a jogosítvány és a nyelvvizsga megszerzéséhez is.

Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár nyitó előadásában elmondta, hogy a házigazda Eötvös Gimnázium jelenleg is a megye legjobbjai között van a felvételi arányok és a továbbtanuló gyerekek számát tekintve, és utalt arra, hogy számos fiatal az Arany János Tehetséggondozó program kollégiumi ellátásának köszönhetően tudott képzett, és akár külföldön is helytálló szakemberré válni, ami remek példája annak, hogy megyénkben lehetőséget kapnak azok a gyerekek is, akik mögött nincs megfelelő háttér olyan környezet kialakítására, amely minden diákot megillet.

A tanévnyitón beszédet mondott Bencsik János országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, hogy a program elsősorban azokat a növendékeket karolja föl, akik tehetségesek, de hendikeppel indulnak a családi-anyagi hátterük miatt. A bennük lévő képességeket pedig sokkal nagyobb körültekintéssel és összetettebb nevelő munkával lehet felszínre segíteni, s majd a köz szolgálatába állítani. Azt pedig, hogy ez nem lehetetlen, az intézmény elmúlt 15 évnyi, a programban eltöltött tapasztalata bizonyítja. Bencsik János hozzátette: az Arany János Program egyik legfontosabb erénye, hogy különleges figyelmet szentel a személyiség és az önreflexió fejlesztésének, ami érzékenyebbé és a közösséghez érzelmileg jobban kötődővé teszi a benne részt vevő fiatalokat.

Dr Beró Henrietta, Tata alpolgármestere-aki maga is a konferenciának helyt adó intézmény diákja volt egykor-örömmel elevenítette fel iskolai emlékeit, kiemelve, hogy az Eötvösbe járni: presztízs. Megköszönve az oktató pedagógusok munkáját, kiemelte annak fontosságát, hogy a tehetséggondozás milyen különleges szerepet játszik városunkban, lehetőséget adva arra, hogy a részt vevő növendékek hajózhassanak az élet tengerén úgy, ahogy az képességeik alapján nekik jár.

Az intézmény fenntartó Városkapu Zrt. vezérigazgatója Berczelly Attila a konferenciával kapcsolatban kiemelte, hogy azért is nagy jelentőségű az Arany János Tehetséggondozó Program, mert lehetővé teszi a széles körű beiskoláztatást, ami az alapja annak, hogy az állam támogassa a gimnáziumot. Hozzátette: az ilyen jellegű kezdeményezésekre azért is van nagy szükség, mert segítségükkel azokból a családokból is komoly lehetőségekhez jutnak a tehetséges gyerekek, melyeknek problémát okoz a legkisebbek támogatása.

Szabó Andrea, az iskola programfelelőse elmondta, hogy az Arany János program országosan is kiemelt jelentőségű, melynek fontos része a pedagógiai innováció, hiszen az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézménynek köszönhetően az itt szerzett tapasztalatok közkinccsé válnak, és beépülhetnek a mindennapok tanítási gyakorlatába is. Az Eötvösben a 15. évfordulóját ünneplő program évnyitó konferenciáján foglalkoztak a pedagógia aktuális kérdéseivel, a magyar köznevelés megújulásának lehetőségeivel, és az előadások mellett, többek között kötetlen beszélgetés illetve tapasztalatcsere is színesítette a Tatára érkező szakemberek hétvégéjét.

A rendezvényt az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Eötvös József Gimnázium és Kollégium közösen szervezte, és a hagyományoknak megfelelően az Arany János Tehetséggondozó Programban tevékenykedő intézmények képviselői - vezetők, programfelelősök és kollégiumi programgazdák – vettek rajta részt. A helyszínen 35 intézmény közel száz pedagógusa találkozott.