Az aradi vértanúkra emlékezett a város

Az aradi vértanúkra emlékeztek, és koszorúkat helyeztek el a Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében rendezett ünnepségen, 2015. október 6-án, a Fenyő téri emlékoszlopnál.

Gyerekek és felnőttek, unokák és nagyszülők, egyaránt körbe állták kedden délután a Cs. Kiss Ernő fafaragó által 2013-ban készített emlékoszlopot, hogy tiszteletüket tegyék a vértanúk emléke előtt.

Az eseményen jelen volt Dr. Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki nemcsak a történelmi eseményeket elevenítette fel, hanem beszédében kiemelte: ha belegondolunk, hogy milyen remek férfiak alkották első magyar kormányunkat, akik egytől-egyig kiváló személyiségek voltak, méltán lehetünk büszkék a múltunkra. Hozzátette, hogy az áldozatok között túlnyomó részt olyan egyszerű, településükért tenni akaró emberek voltak, akik ellenállásukkal és odaadásukkal szintén mártírjai 1849-nek.

Dr. Varga András önkormányzati képviselő, az emlékoszlop elkészítésének kezdeményezője, a Szövetség Tatáért Alapítvány kuratóriumának titkára az ünnepségen elmondta, hogy bár annyi mindent tudunk az egykori eseményekről és körülményekről, mégis valamiképpen titok veszi körbe az aradi vértanúk személyét. Ez a titok pedig sokak szívét megdobogtatja, s mindenki a maga számára tudja megfejteni, de később rádöbbenhet arra, hogy újabb és újabb mélységeket talál az egykori eseményekben, hiszen azokról az emberekről van szó, akik életüket odaajándékozták a hazánkért. Amíg mi erre még nem vagyunk eléggé képesek, addig mindig van mit megfejteni ebből a titokból.

Az ünnepi program részeként a helyszínen imát mondott Frankó Mátyás evangélikus lelkész, Papp László református lelkész, valamint Kovács Csaba Albert plébános. A megemlékezésen közreműködtek még a Tatabányai Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma diákjai, és a Menner Bernát Zeneiskola Fúvószenekara Varju László vezetésével. A megemlékezés után szentmisére várták a tataiakat a kapucinus templomba, ahol 18 órától Havassy Bálint László plébános celebrált szentmisét az aradi vértanúkért.