Átadták a Vakok Állami Intézete Tatai Rehabilitációs Telephelyét

November elejétől vehetik igénybe a látássérültek azt a modern és környezetkímélő energiaforrásokat felhasználó épületegyüttest, melynek hivatalos átadóját október 15-én, a Fehér Bot Világnapján tartották. A tatai komplex rehabilitációs központ a Vakok Állami Intézete új telephelyeként jött létre, 45 férőhellyel.

A projekt a TIOP-3.2.2-12/1-2013-0001 "A komplex rehabilitációhoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése" címen , az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jött létre. Az új intézmény átadásán Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere elmondta, hogy a fogyatékossággal élők élete egy sor dologban más mint ép társaiké, más körülményekre és lehetőségekre van szükségük, hiszen korlátok között élik az életüket, amelyek olykor nagyon is szűkre szabhatják a mozgásterüket, ezért fontos rájuk külön figyelmet fordítani. A miniszter hozzátette: ez az intézet itt Tatán egy nagy lehetőség mindenekelőtt a látássérülteknek, hogy az életük kereteit kitolják, és különösen fontos azoknak, akik látóként veszítették el a szemük világát, hiszen nekik új életet kell kezdeniük. Az 1,75 milliárd forintból megvalósult központ emellett  lehetőség Tatának, a régiónak, és egyben Magyarországnak is, hogy levegye a terhet azoknak a családoknak a válláról, ahol látássérültek élnek.

 

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője ünnepi beszédében kiemelte: nagyon örül annak, hogy Budapesten kívül a vidéki városok is fejlődnek, s Tata szerepe abból a szempontból is példaértékű, hogy nem ez az első olyan fontos projekt, amiben számíthatnak a városra. A most átadott intézmény komplexitása miatt is egyedülálló, mert nemcsak a rehabilitációt biztosítja, hanem nyitott a társadalom felé, és a képzés is része a működésének, mivel fontos, hogy a megyében gyarapodjon a képzett szakemberek száma.

Ahhoz, hogy a hátrányt elszenvedő embertársainkhoz a gyógyír eljusson szükség van arra, hogy legyenek olyanok, akik hajlandóak közvetíteni a gyógyító szeretetet, és legyen hely, ahol ezt át lehet adni-fogalmazott a megnyitón Michl József, Tata polgármestere, aki elmondta azt is, hogy a telephely kertes-csöndes lakóövezetben van, ahol mégis van pont annyi zaj és információ ami szükséges ahhoz, hogy az ide érkezőket segítse az életbe való beilleszkedésbe. Michl József kiemelte, hogy Tata városa jó szívvel és nagy szeretettel látja ezt az új intézményt, amelyet mielőbb a sajátjuknak  szeretnének érezni, és az önkormányzat  mindent megtesz azért, hogy a kapcsolata a Vakok Állami Intézetével minél erősebb legyen. Ez azért is fontos, hogy mindazok akik az ország különböző pontjairól ide érkeznek, lélekben és testben is megerősödve tudjanak visszatérni a szeretteik közé. A polgármester a város ajándékaként felajánlott egy páros makettet, mellyel az intézetbe érkezők tapintás útján ismerkedhetnek meg Tata legszebb részeivel. A makett átadása még idén megtörténik, addig is a megnyitón jelképesen a Harangláb kicsinyített másolatával ajándékozta meg Michl József az intézet igazgatónőjét.

A 2600 négyzetméteres épület átadásán Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója kiemelte, hogy egy nagyon szép, és funkcionálisan is megfelelő épületet sikerült létrehozni, nagyon kellemes környezetben, s ez így együtt mintaértékű nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is. Az intézmény célja a rehabilitáció-nyilatkozta az igazgató-ahol nemcsak vakokkal, hanem olyan emberekkel is foglalkoznak, akiknek a funkcionális látása akadályozott a mindennapokban, s a küldetésük az, hogy a látássérültek az itt tanultak alkalmazásával a lehető legönállóbb életet élhessék.

Az ünnepségen a szalag átvágása után katolikus, evangélikus és református lelkészek megáldották az épületet, a benne dolgozókat és a gyógyulni vágyókat.

Az új telephely főbb szolgáltatásai közé tartozik a 45 férőhelyes, rehabilitációs, bentlakásos intézmény, ahol többek között az informatikai tudás és a kézügyesség, valamint a kommunikációs és íráskészség, illetve a személyiség fejlesztése kerül előtérbe. Emellett elemi rehabilitációs szolgáltatás is folyik majd a helyszínen ambuláns jelleggel, olyan modulok tanításával, mint például a tájékozódás, közlekedés, tapintható írás-olvasás és az életvitelt segítő eszközök használata. A telephely képzési központként is működik majd, a feladatai közé tartozik ugyanis a szakemberek felkészítése és a látássérült emberek munkaerő piaci esélyeinek növelése.

A régi, romos iskola helyén felépült központ vezetősége arra bátorítja a látássérülteket és hozzátartozóikat, a szakembereket valamint az érdeklődőket, hogy tegyenek személyes látogatást az intézményben.