1956 hőseire emlékeztünk

Október 22-én és 23-án, 1956 eseményeire emlékezett a város. Az Öreg-tó partján a kopjafánál, és másnap a körforgalomnál lévő ’56-os emlékműnél ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelgett Tata a forradalom hősei előtt.

Csütörtökön este, a Cs. Kiss Ernő fafaragó művész kezei nyomán készült, a Fidesz tatai csoportja által 1989-ben állított, fáklyákkal megvilágított kopjafánál gyűltek össze az emlékezők, az Öreg-tó partjának sétányán. A kora esti ünnepen beszédet mondott Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke, aki szerint egyre fontosabbá válik az emlékezés, hiszen elődeink példát mutattak az egész világnak a magyar emberben élő kiolthatatlan szabadság iránti szeretetből, az összefogásból és az erőszakmentességből. Az alelnök hozzátette: nekünk utódoknak itt Tatán egyetlen feladatunk az lehet, hogy nem hagyjuk kihunyni ’56 forradalmának lángját, ezért fogjunk össze,s tanuljunk a forradalom mindenen átívelő, összekovácsoló erejéből. A korok változnak, Európa is változik, de a magyar ember szívében élő szabadság utáni vágy örök és kiolthatatlan. 1956 ifjai és 2015 magyar fiataljai ugyanannak a hazának a gyermekei, akik soha nem felejthetik el, hogy a haza kötelez- mondta Borsó Tibor.

A csütörtöki ünnepen Petrozsényi Eszter színművész szavalatai, és Lázár Antal tárogatóművész csodálatos kísérőzenéje tette meghitté az emlékezést.

Pénteken reggel 9 órakor a városi körforgalom mellett elhelyezett 1956-os emlékmű körül szép számmal gyülekeztek mindazok, akik a hűvös reggel ellenére is a tiszteletadás, s a közös ünneplés mellett döntöttek.

Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntőjében elsőként arról a belső indíttatásról beszélt, ami arra ösztönözte a jelenlévőket, hogy részesei legyenek a megemlékezésnek, így szólt a múltunk iránti  tisztelet erejéről, a kötelességről, amely arra motivál, hogy megünnepeljük azokat az alkalmakat melyek üzenetet hordoznak számunkra, és a jövőbe vetett hitről,  mert a mi jövőnk és biztonságunk a fiataljaink kezeiben van. Bencsik János külön köszönetet mondott azért, hogy sokan ellátogattak a helyszínre, s a tisztelet, az elkötelezettség és a jövőbe vetett hit elhozta ide a tataiakat.

Michl József Tata polgármestere az emlékmű előtt állva szólt arról, hogy 1956 hősei nemcsak valami ellen emelték fel egyértelmű szavukat, hanem olyan célt is tudtak felrajzolni és olyan álmot megfogalmazni, amihez ismerték, látták az utat is. Nekik szól a köszönet ma is és rájuk kötelező emlékeznünk és emlékeztetnünk-mondta a városvezető, aki felelevenítette a tatai eseményeket, és az azokban résztvevők tetteit is. Michl József hozzátette: Istenre, egymásra és magunkra számíthatunk ebben az életnek nevezett gyönyörű küzdelemben, s ma is ezt éljük, hiszen az ellen mindig létezik, kísért, támad és bánt, de ha most is merünk bátrak lenni elődeink példája nyomán, akkor van esélyünk kivédeni az újkori hadviselést, és győztesen túlélni azt. A polgármester köszönetet mondott a tatai katonáknak, rendőröknek, akik most is ott vannak a határainkon, ahol bennünket, tataiakat védenek.

Harmadikként Teszáry Eszter Olga diákpolgármester állt a mikrofon elé, aki megfogalmazta, hogy milyen nehéz a mai diákok korosztályának szembesülniük az 1956-os eseményekkel, melyeket megérteni és elképzelni felfoghatatlan feladat a nemzedékük számára. Kötelességünk utánanézni a forradalom eseményeinek, tudni róla, hogy mi történt, és büszkének lenni arra, amire mi talán nem is lettünk volna képesek - mondta Tata diákpolgármestere, aki ünnepi beszédét lezárva hozzátette:nem az a szabadság amikor azt tehetjük amit akarunk, hanem az amikor nem kell megtennünk, amit mások akarnak.

Az eseményen különleges hangvételű, magas színvonalú ünnepi műsorukban a Tatai Református Gimnázium diákjai, az 1956-os események felnőtt és diákszereplőinek bőrébe bújva, egy dramatikus játékot mutattak be, amelyben az egyes múltat idéző jelenetek mellett, szavalatokat és dalokat adtak elő. A koszorúzással záruló megemlékezésen a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara játszott, Varju László vezetésével.

A nap zárásaként, 18 óra 45 perctől az esti szentmise után a Szent Kereszt Plébániatemplomban az MH. 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar adott ünnepi hangversenyt.