Ünnepi felvonulással tisztelegtünk a tatai hősök emléke előtt

Ragyogó őszi időben indult el a Kossuth térről október 26-án délután az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai szereplői előtt tisztelgő ünnepi felvonulás. A nyolc állomást érintő menetet a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara vezette végig a város utcáin.

A Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Zrt. által szervezett, „Új hont érlel a föld” címet viselő ünnepi felvonulás a Református Gimnáziumtól, dr. Némethi László emléktáblájától indult el, második állomása a Rákóczi utcán dr. Mészáros Gábor emléktáblája volt. Ezt követően a megemlékezők a Hősök terére mentek, ahol a kommunista diktatúra áldozatainak emléktáblája, majd az Öreg-tó parti 1956-os kopjafa előtt tisztelegtek. A következő megálló színhelye a Kodály téren a Hősök emlékműve volt, ezután pedig az Ady Endre úton az ’56-os emléktábla, amelynek megkoszorúzása után az ünneplők buszra szálltak, hogy a Baji úton található emlékkőnél, majd Bajon, az egykori laktanya előtti emlékkőnél is megálljanak.

Az ünnepi felvonulás utolsó állomásán mondott beszédében Bencsik János országgyűlési képviselő emlékezett arra a nyolc fiatalra, akik 59 évvel ezelőtt október 27-én a baji laktanya előtt egy sortűz áldozataivá váltak. Bencsik János kiemelte: a szolidaritás, a mások iránti tisztelet, és a segítségnyújtás az a belső kényszer, ami velejárója az igazi szabadságnak. Mindannyian zsigereinkben hordozzuk az élni akarást és a szabadság iránti vágyat, de a szabadság nem kívülről, hanem belülről fakad, ezért nekünk magunknak kell szabaddá válnunk, magunknak kell leküzdeni a félelmeinket. Ha belülről elszánttá és erőssé válunk, s az egyéni céljainkat összekovácsoljuk a közösségi célokkal, akkor a félelem elmúlik és az akadályok elhárulnak-mondta a képviselő.

Az őszi napfényben kezdődő, és már sötétben befejeződő felvonulás minden állomásán ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelegtek a forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség-és áldozatvállalása előtt. A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár zenekara mellett az eseményen közreműködött Petrozsényi Eszter színművész, Paulovics Milán és Guoth Zsófia, valamint tatai diákok.