Testületi ülés és sportösztöndíj átadás volt a Városházán

November 4-én tartotta aktuális ülését Tata Város Képviselő-testülete a Városháza dísztermében, ahol 11 napirendi pontot tárgyaltak meg.

Az ülés rendhagyó módon kezdődött, két szomorú eseményre emlékezve. 1956-ban ezen a napon tiporta el a szovjet hadsereg a magyar szabadságharcot, ezért ’56 hősei előtt november 4-én a Nemzeti Gyásznapon évről-évre tisztelgünk. A másik szomorú esemény, amire az ülés elején megemlékeztek, Dr. Kálmán Attila elvesztése volt. A tanár úr életének legfontosabb eseményeit Michl József polgármester idézte fel, majd a díszteremben helyet foglalók felállással, és néma csenddel fejezték ki tiszteletüket.

Ugyancsak a napirendi pontok előtt zajlott a helyszínen a sportösztöndíjak átadása is, hiszen városunkban kiemelten kezelik azokat a sportolókat, akik teljesítményükkel olimpiai reménységnek számítanak. Korábban pénzügyi gondok miatt sokszor előfordult, hogy a fiatalok kénytelenek voltak tehetősebb egyesületekbe igazolni a jövőjük érdekében. Ezen szeretne változtatni az önkormányzat azzal, hogy ettől az évtől sportolói ösztöndíjjal segíti a tatai tehetségeket. Michl József polgármester az ülés előtt szerdán négy sportolónak adott át havi 40 ezer forintos ösztöndíjról szóló oklevelet, Csokor Erik kajakozónak, Esztergályos Patriknak és Kun Annának, az OMS-Tata Iron Trade Vívó SE párbajtőrözőinek, valamint az ökölvívó Kecskeméti Martinnak, aki jelenleg Oroszországban a Serdülő EB-n vesz részt, oklevelét ezért az édesanyja vette át.

A napirendi pontok sorában elsőként az önkormányzat szociális rendeletének módosításáról tanácskoztak. Michl József polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a szociális rendeletet több ponton szeretnék a jövőben módosítani, erre egyrészt rendeleti kötelezettségük van, másik oldalról pedig több ponton tapasztaltak olyan változásokat, melyek szükségessé teszik a módosítást. Ilyen például az egy főre eső jövedelem figyelembevétele-Gerébi Ákos képviselő is élt egy ide kapcsolódó módosító indítvánnyal, amit szerdán első olvasatként tárgyaltak, és a későbbiekben döntenek majd róla.

Két napirendi pontot is tárgyaltak a humánszolgáltatással kapcsolatosan, elsőként az autizmus spektrum zavarral küzdő gyermekek ellátásának megszervezéséről az önkormányzati fenntartású óvodákban, valamint egy háziorvosi körzet működtetéséről. Ez utóbbi kérdésben döntés született arról, hogy a jövőben dr. Kaizer Ákos háziorvos veszi át dr. Lakatos Péter volt praxisát. A másik döntés azzal kapcsolatos, hogy az utóbbi időben Tatán is egyre több autista gyermek születik, s a családjaiknak minél többet akar segíteni városunk családbarát önkormányzata. Az Esőemberekért Egyesülettel összefogva ezért egy együttműködési megállapodás születik, melynek keretében a tatai óvodák szakembereit felkészítik az autista kisgyerekekkel való speciális foglalkozásra, és célzott nevelési tervek elkészítésére. Ezzel a tatai családok is komoly segítséget kaphatnak, az autista gyermekek pedig nagyobb számban eljutnak a helyi közösségekbe, óvodákba.

A vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó előterjesztések sorában 5 napirendi pontot tárgyaltak szerdán a képviselők, ezek közül az első a Fényes Fürdő Kft.-hez kapcsolódott, amely egy kisebb területet értékesít egy telek-kiegészítéshez, amihez az önkormányzat hozzájárulását kérte. A napirend második része pedig ahhoz a sikerhez kapcsolódik, hogy a Fényes Fürdő az idei strandszezonban több mint 70.000 látogatót fogadott, aminek következményeként a Tata Kártyával belépők díjának önkormányzati kiegészítésül szolgáló összege megnőtt az eredetileg tervezetthez képest-mivel a hetven ezres belépés egyharmada Tata Kártyával történt, így az önkormányzat most 5 millió forinttal kompenzál a rekordszámú látogató által kiváltott belépőjegyek után.

Telekeladásokról is döntött a testület, ezek között volt a Máriapuszta II-es telep. A polgármester elmondta, hogy az ülésen három telket is értékesítettek. A Máriapuszta II-es telep egy részét már korábban eladták, most egy másik területről született döntés, aminek alapján a jövőben egy állami kutatóintézet működik majd a helyszínen. Az Ipari Parkban két területet sikerült eladni közel 2 hektáron, aminek az a hozadéka, hogy kezd megtérülni a korábbi ipari parki, 7 hektáros önkormányzati befektetés, ráadásul vállalkozási fejlesztéseknek nyit az eladás lehetőséget is egyben.

Beszámoló hangzott el az önkormányzat adórendeleteiről, beleértve az építményadót, a telekadót, az idegenforgalmi adót, és többek között a helyi iparűzési adót is. Michl József a témához kapcsolódva elmondta, hogy az év vége felé közeledve minden esztendőben kap a testület egy beszámolót, az adott év adófizetési eredményeiről. A polgármester hangsúlyozta, dicséret illeti a tataiakat, akik egyre inkább büszkeséggel töltve fizetnek adót, hiszen számukra egyértelműen látható és kézzel fogható saját városuk fejlődése, az adóknak a lakossághoz való visszakerülése. Az adófizetési morál 2015-ben tovább javult, a bevételek emelkedtek, s mindez követi azt a célt, hogy ne többet kelljen adózni, hanem inkább többen vállalják a közterheket, hiszen ezáltal több vállalkozás és cég jelenhet meg a városban, és folyamatos a fejlődés. Michl József külön köszönetet mondott a tatai adófizetőknek, és örömmel jelentette be, hogy a tervezettnél is több adó folyt be az önkormányzathoz idén.

A testületi ülést egy beszámoló zárta a lejárt határidejű képviselő-testületi határozatok végrehajtásáról, valamint a két ülés között történt fontosabb eseményekről, és aktuális kérdésekről.

A képviselő-testület soros ülését a hónap utolsó szerdáján 9 órától tartja majd a Városháza dísztermében.