Turisztikai fórumot tartottak az Új Kajakházban

Fórumot rendezett a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület november 4-én az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban, ahol többek között bemutatták a pályázatokból megvalósult fejlesztések eddigi eredményeit, és megvitatták a jövőbeli projektötleteket is.

Berczelly Attila egyesületi elnök a helyszínen elmondta, hogy nagyon sok munka van még hátra de bíznak benne, hogy a jövőben számos olyan terv valósul meg az egyesület tagságának összefogása nyomán, ami azt a célt szolgálja, hogy Tatára minél több turista jöjjön el, és minél  tovább is maradjanak. Ha csak körbenézünk 2015-ben, akkor már látható, hogy rengeteg olyan dolog  jött létre ami mind ezt a célt követi, és azt lehet mondani, hogy Tata a megyében turisztikai szempontból a legintenzívebb fejlődést mutatja-tette hozzá az elnök.

Michl József polgármester a fórumon gratulált az egyesület működéséhez és eredményeihez, kiemelve annak fontosságát, hogy egyre több információ érkezik a város teljes turisztikai fejlesztését illetően. A városvezető elmondta: két terület van, ahol a következő időszakban komoly fejlesztéseket szeretnének végrehajtani a jelenlegi projektek folytatása mellett. Az egyik egy állami beruházási sor az Esterházy - kastély és a vár megújítása, a másik pedig a Kálvária- domb és környezetének a megújítása.

Magyarics Gábor TDM menedzser előadásában a délután folyamán bemutatta az elmúlt években, pályázati pénzből megvalósult, 2011-és 2015 közötti fejlesztések eredményeit.

Ezek közé tartozik a tatai Tourinform iroda felújítása, amelynek keretében mind építészetileg, mind a belső berendezést, bútorzatot és irodai eszközállományt illetően sikerült megújulni, emellett pedig a szolgáltatások köre is bővült a kor igényei szerint. Városunkon kívül egyébként még 10 helyszínen vannak térségi információs pontok azért, hogy ne csak Tatán lehessen az egyesület tagjairól és azok szolgáltatásairól tájékoztatást szerezni.

A fejlesztések részeként városunkban hat helyszínen vannak már térképes táblák, mivel korábban a tapasztalatok szerint nem volt elég elérhető információ a városba érkezők számára, a kihelyezett táblák köre egyébként a jövőben még bővíthető.

Ugyancsak a megvalósult tervek közé tartozik az az irányító táblarendszer, ami 30 ponton található meg Tatán a főbb csomópontokban, és a város bevezető útjai mellett. Ezeken a táblákon mára több mint 200 panel irányítja az autósokat és gyalogosokat a céljaik felé.

Kihelyezésre vár, és hamarosan látható lesz az a 35 tájékoztató, és 6 térképes tábla is, amely a kulturális sétautak kijelölésére készült, ezek az utak mind egyedi jelzést kaptak, s 8 tematikus sétaútvonalra fűzik fel Tata fő látnivalóit. A tematikus sétaútvonalakkal nem érintett városi látnivalókról tájékoztató táblákat felújították, jelenleg 30 ilyen tábla van. A Fényes tanösvény mellett további természetismereti bemutató útvonalakat is kialakítottak, ezek nemcsak Tatát, hanem a környék térségét is érintik.

A beszámolóból kiderült az is, hogy a Gerecse területén és környékén minden jelzett turistaút jelzését újrafestették, kitáblázták a csomópontokat, a területen kihelyezett 80 oszlop egységes rendszerben mutatja a turistautakat.

Az elmúlt időszakban 3 helyszínen létesült érintőképernyős infópont Tatán, ezek előnye, hogy függetlenül az időjárástól és a napszakoktól, bármikor elérhetőek. 11 helyen van emellett jelenleg képújság alapú infópont, a tervek szerint 25 ilyen hely lesz, a fejlesztéshez egyébként az eszközállomány már rendelkezésre áll.

Komoly és különleges fejlesztés a hangos idegenvezető, amely egy mobilalkalmazási rendszer, kifejlesztését az MTA bevonásával végezték. A Tatán 5 útvonalat érintő GUIDE@HAND Tata nevű mobil eszközre letölthető rendszer, a magyar mellett angol, német és szlovák nyelven is elérhető.

A beszámolót követően az egyesület tagjai fórumot tartottak, ahol szó volt az új TDM pályázatról, és a jövőbeli projektötletek összegyűjtéséről is.