Óvodapedagógiai Napot rendeztek Tatán

Tata város Önkormányzata és a város óvodáinak szervezésében Kistérségi Óvodapedagógiai Napot rendeztek november 6-án a Magyary Zoltán Művelődési Központban.

Az esemény helyszínén az ovisok és iskolások zenés köszöntője után előadást tartott Kozma-Vízkeleti Dániel családterapeuta és klinikai szakpszichológus, valamint Pál Ferenc római-katolikus pap, mentálhigiénés tanácsadó.

A szakmai napon Michl József Tata polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy városunknak jó óvodái vannak, ennek oka , hogy Tata óvodapedagógusai szeretetteljes munkájukat azzal az odaadással, figyelemmel és törődéssel végzik, amely családjaik mellett az életük legfontosabb része. Az idei óvodapedagógiai nap előadói és témái, a szakemberek megerősítését szolgálják, hiszen az előadók arról beszélnek, hogyan tudunk még nyitottabbak lenni a körülöttünk lévő világra, még jobban érzékelni a nehézségeket, s emellett hogyan tudunk befelé, önmagunkban, és hivatásunkban is megerősödni.  Jó munkát végezni, segítséget és tökéletes szolgáltatást nyújtani másoknak csak akkor tudunk, ha egész biztosan, határozottan a földön állunk, de közben folyamatosan tudunk befelé és fölfelé figyelni. Csak e két feltétel megléte esetén van esélyünk biztos kezet nyújtani másoknak, akik segítséget kérnek-folytatta a polgármester.

Michl József ebben az évben egy konzultációs program keretében munkatársaival személyesen végiglátogatta Tata összes óvodáját az intézményvezetőkkel együtt. Ennek nyomán nemcsak az óvodavezetők közti kapcsolat erősödött, hanem a rivalizálás helyett egy olyan szövetség alakult ki, ami segíti az egész városban a gyermekek nevelését a szakmai tudás, és a szakma iránti tisztelet megosztásán keresztül.  A polgármester hozzátette:- ez a program a következő évben tovább folytatódik, hiszen a város bölcsődéit és óvodáit nagy erőkkel kell továbbfejleszteni nemcsak infrastrukturálisan, hanem olyan területeken is, mint az étkezés minőségének javítása és ezzel együtt az étkezésen keresztül az egészségtudatosság fejlesztése. A városvezető elmondta, hogy a jövőben anyagilag is támogatni szeretné a szakembereket, azon túl, hogy a pedagógusbérek rendezésével a kormány komoly előrelépést tett a közelmúltban, a nem óvodapedagógus beosztásban dolgozó munkatársak bérrendezésére is hamarosan sor kerül. Tata városa a jövőben 10%-al emeli azoknak a bérét, akik a pedagógusok munkáját segítik, erre a plusz juttatást az önkormányzat már betervezte a 2016-os költségvetésbe.  Emellett a szakemberek továbbtanulását is kiemelten kezelik a jövőben azért, hogy a speciális problémákkal küzdő gyermekek is magasabb szintű ellátásban részesüljenek. Ennek része az az Esőemberekért Egyesülettel kötött együttműködési megállapodás is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy ha autizmussal küzdő gyermek érkezik egy intézménybe, akkor az ellátásához szakértő segítséget kapjanak az óvónők. 

A megnyitó után „Teljes élet, válás, újraházasodás: gyermekek és kapcsolatok a modern családban” címmel Kozma-Vízkeleti Dániel sajátos humorral átszőtt előadásában átfogó képet nyújtott az elmúlt 20 évben lezajlott változásokról mind a férfi és női szerepekben, mind pedig a családban élés feltételeiben. Előadásában szólt arról, hogyan alkalmazkodhatunk a változásokhoz, és hogyan lehet fenntartani az egyensúlyt az áhított állandóság és a változás között. A szakember kiemelte, hogy napjaink ellentmondásos szerepelvárásai között az óvodáskor azért kap óriási jelentőséget, mert a gyermekek ebben az időszakban alapozzák meg a nemi szerepeik elsajátítását, ami nagy hatással lesz később a személyes és párkapcsolati fejlődésükre.

Egy rövid szünet után a szakmai nap programjában „A szorongástól az önbecsülésig” címmel Pál Ferenc, azaz Feri atya lépett a színpadra, ahol  magával ragadó hangulatú előadásában kifejtette, hogy az önbecsülés az alapja a nehézségekből való felállás képességének, és ezáltal a boldog életnek is. Az önbecsülés azt jelenti, hogy alapvetően pozitív érzelmi viszonyban vagyunk önmagunkkal, s ennek fejlesztése úgy lehetséges, ha merünk döntéseket hozni, és van bátorságunk az élethez. Feri atya előadása zárásaként úgy fogalmazott: nem az a lényeges amit mások csinálnak velünk, hanem amit mi csinálunk másokkal.

Az idei Kistérségi Óvodapedagógiai Nap zárásaként külön köszöntötték a színes diplomásokat és a nyugdíjba vonuló szakembereket, majd Horvát Andor színművész ünnepi műsorát nézhették meg a résztvevők.