Vidékfejlesztési konzultációt rendeztek Tatán

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége településvezetők számára  „Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés” címmel vidéki konzultáció-sorozatot szervezett, melynek Komárom-Esztergom megyei helyszíne Tata volt, november 10-én.

A meghívottak a Városháza dísztermében találkoztak, ahol a délelőtt folyamán előadásokat hallgattak, és konzultáltak a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről.

A helyszínen elsőként Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke beszélt az önkormányzatok jelenlegi helyzetéről, valamint a szövetség jövőbeni terveiről.

„A fenntartható település” címmel Michl József, Tata polgármestere városunk eredményeit bemutató előadásában elsőként kiemelte azt a helyi programot, melynek célja, hogy minden tatai gyerek vagy sportoljon, vagy valamilyen művészetet tanuljon. Ennek eredményeképpen mára sikerült elérni azt, hogy az általános iskolai korosztály több mint 60%-a jelenleg az iskolai kötelezettségein túl vagy sportol, vagy valamilyen művészeti iskolában tanul, ami kiemelkedő eredmény országos szinten is. A sport és a művészet tehát a városban egy nagyon fontos irány a következő generáció felnevelése szempontjából. Bár Tatán nincs felsőoktatás, mégis négy felsőoktatási intézménnyel van együttműködési megállapodása a városnak, és a tatai főiskolások-egyetemisták a Bursa Hungarica mellett, az Öveges József ösztöndíj-programban is részesülhetnek, míg az általános iskolákban a „Tata legszorgalmasabb diákja” címmel jutalmazzák azokat, akik a legtöbbet dolgoznak. Michl József beszélt arról is, hogy fő feladatnak a város közösségépítését tekinti, hiszen a legfontosabb, hogy azok akik Tatán élnek valóban otthon érezhessék magukat, és sajátjuknak érezhessék a várost, amit ők maguk is építenek.  Ezért fontos a civil szervezetek és egyházak támogatása, mivel azoknak komoly közösségépítő funkciójuk is van. A szociális terület szerepéről szólva elmondta, hogy a szociális támogatási rendszer előnyére változott meg a közelmúltban, nemcsak a rászorulókkal való közvetlenebb kapcsolattartás miatt, hanem mert szabadabban lehet gondolkodni a rendelkezésekre álló pénz elosztásáról is. Hozzátette:- a közfoglalkoztatás területén a tatai kistérség a megyében az élen jár, az önkormányzat folyamatosan tud az év folyamán értékteremtő munkát adni, ennek alapja az a 300 hektárnyi zöldfelület, amit kezelni kell a városban, s ezen a téren is bőven vannak szép feladatok. A polgármester tapasztalatait összefoglalva elmondta, önmagában kevés az, ha valaki munkát kap, mert mentális támogatás is szükséges ahhoz, hogy a munka eszközén túl segítsük a rászorulókat egy teljesebb élet kialakításában. Ezért Tatán külön szakember foglalkozik azzal, hogy a közfoglalkoztatásban résztvevők olyan személyes gondoskodást is kapjanak, amely a mentális-érzelmi nehézségeik enyhítésében, és az önálló élet újraépítésében segíti őket. Michl József előadása végén szólt a Kossuth tér felújításáról, s ehhez kapcsolódva elmondta, hogy minden turisztikai és egyéb fejlesztés elsődlegesen az itt élőknek szól, azoknak akiket nap mint nap érint, és csak másodlagos cél a turisták idecsábítása. Az eredmények felsorolásából nem maradt ki többek között az Angolpark fejlesztése, a Réti 8-as tó átalakítása, az Ökoturisztikai Központ megépítése, és a sportcsarnok építése sem. Tata városa a felsoroltakon kívül több kisebb fejlesztéssel együtt az elmúlt években az uniós támogatásoknak, a magyar kormány támogatásának, és a tatai adófizetők pénzének köszönhetően nagyon sok területen meg tudott újulni-összegezte végül Michl József.

A délelőtt folyamán Horváth Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Zala megyei kirendeltségvezetője  az agrártámogatások új rendszerét illető előadásában beszélt arról, hogyan  változnak majd a jövőben a pályázati struktúrák, és az eljárások rendje. A gyakorlati tanácsok mellett szólt a pályázati felhívások meghirdetésének időbeli rendjéről, valamint a jövőre megjelenő pályázati felhívásokról is.

Ezt követően Lőrincz Leó, a Közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkári kabinet főtanácsadója „A közmunka, mint a vidékfejlesztés egyik alapköve” című előadásában többek között beszélt a közfoglalkoztatás rendszeréről és jelentőségéről. Mint elmondta, a rendszer pénzügyi keretei 2011 óta folyamatosan növekednek, s a 2016-os kormányzati célok között szerepel segély helyett munkát adni az érintetteknek, a teljes foglalkoztatottság felé haladni, valamint a közmunkát végzőket kivezetni az elsődleges munkaerőpiacra. Emellett szó volt a jövő évi járási startmunka programok tervezéséről is.

A tájékoztatók után bemutatkoztak a MÖSZ támogatói, majd a résztvevők konzultáltak az elhangzottakkal kapcsolatos aktuális kérdésekről és önkormányzati feladatokról.