7 nap 700 kilométer-gyermekrajzok képviselik Tatát a klímacsúcson!

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja, egy egész Magyarországra kiterjedő akcióval szeretné felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcson hozzanak hathatós intézkedéseket a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a vízkészletek megőrzése terén. Az akció tatai állomása november 13-án volt.

A „Klímafutás az élő bolygóért” akcióban 7 napon át 700 kilométeres futással szimbolizálják a mozgás egészségmegőrző szerepét, valamint azt az igényt, hogy bolygónkon a jövőben is alkalmas legyen a levegő a szabadtéri sportolásra. Az országos futáson részt vesz többek között Mécs László hegymászó, illetve egy-egy szakaszon híres sportolók és a NEFI Egészségkommunikációs Központ munkatársai.

A futók a figyelemfelkeltés mellett rajzokat is gyűjtenek, a szervezők ugyanis felkérték hazánk iskolásait, hogy rajzolják le, szerintük milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. A futás során összegyűlt alkotásokat november 27-én eljuttatják majd Áder János köztársasági elnöknek, aki elviszi azokat a párizsi klímacsúcsra.

A programhoz kapcsolódva Tata önkormányzata is kiírta rajzpályázatát három korcsoportban-óvodások, általános iskolások és középiskolások részére-közülük korosztályonként értékes nyereményeket is kapnak az első 3 helyezettek.

A központi futók november 13-án a Budapest-Győr távot teljesítették.  Ennek a szakasznak a tatai állomásán megjelent Bencsik János országgyűlési képviselő, és Michl József polgármester is. Mivel Tata híres a futóiról, ezért a Kőkúti, a Vaszary és az Eötvös iskolákból érkező diákok is futottak egy kört az Öreg-tó partján az országos akció résztvevőivel. A helyszínen pénteken délelőtt Michl József adta át az elkészült gyermekrajzokat, amelyek Tata városát képviselik majd a klímacsúcson.