250 év-Jubileumi Gálaműsort rendeztek az Eötvösben

A Tata és Térsége Civil Társulás és a Magyar Piarista Diákszövetség Tatai Tagozata a Civil Információs Napok keretében november 13-án, pénteken nyílt információs napot tartott az Eötvös József Gimnáziumban, „250 éve indították meg a piaristák a középfokú oktatást Tatán” címmel. A napot nagyszabású gálaműsorral zárták az intézmény tornatermében.

Óriási érdeklődés kísérte a pénteki gálaműsort, a gimnázium tornaterme zsúfolásig megtelt. A műsor szereplői mellett, a meghívott vendégek,a képviselő-testület tagjai, szülők, diákok, egykori tanárok és kollégák, volt tanulók és barátaik töltötték meg a szék és padsorokat.

A gálát Bencsik János országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki elmondta, hogy óriási dolog egy közösség életében, ha egy 250 éves intézményt köszönthet. Egy város életében ez megadja az intézményesített önismeret és az egészséges önbizalom lehetőségét, ami tartást ad, és alapja lehet a közösségi összefogásnak és értékteremtésnek. Ez olyan óriási erő, amit meg kell becsülnünk, és meg kell tartanunk-tette hozzá Bencsik János, aki kiemelte:- bár minden intézmény nemzedékről-nemzedékre megújul, de ez nem engedheti meg számunkra azt, hogy megfeledkezzünk mindazokról, akik értéket teremtettek.

Michl József, városunk polgármestere ünnepi köszöntőjében a 250 éves múltra tekintve kiemelte a folyamatos megújulás jelentőségét, amely az intézmény fennmaradásának, és fejlődésének is az alapja. A polgármester felelevenítette az alapító piarista atyák munkásságát, és megköszönte minden valamikori iskolavezetőnek, fenntartónak és tanárnak azt az áldozatos munkát, amit az elmúlt 250 évben a tataiakért, a környékbeliekért és a messzebbről ideérkező diákokért tettek. Michl József hozzátette:- 86.400 másodperc van egy napban, s ezzel szembenézve a nap végén sokszor érezhetjük azt, hogy nem tudunk minden pillanatról magunk felé elszámolni. Az iskola 250 esztendejéről nekünk most jó értelemben el kell számolnunk, azzal a tudattal, hogy hogyan tudjuk azt tovább éltetni és továbbvinni.

Barsi Éva az Eötvös József Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, az ünnepi pillanatban a múlt és jelen egységének átélése a legfontosabb, hiszen a történelmi események sok változást hoztak ugyan az iskola működésében, de bármely korban, bármilyen néven működött is, tisztességgel és emberséggel dolgozva erkölcsre és tudásvágyra nevelte az ifjúságot, ezeket az értékeket pedig a ránehezedő terhek alatt is védte az iskola, és ezekhez ragaszkodik a jelenben is. A hagyomány őrzése, a múlt megbecsülése mindenki kötelessége-hangsúlyozta az intézményvezető, aki  Eötvös József  egyik gondolatával köszönte meg a jelenlévőknek, hogy eljöttek a közös ünneplésre. „Az egésznek része csak az lehet, ki szíve részévé tette az egészet”-zárta beszédét Barsi Éva.

A jubileumi Eötvös Gálán az ünnepi köszöntők után Carl Orff: Carmina Burana című művét hallgatta meg a közönség.