Új járóbeteg szakellátó rendelőt adtak át Tatán

Szerdán átadták az Európai Uniós támogatással megvalósult új Járóbeteg Szakellátó Rendelőt Tatán, ahol januártól várják a betegeket.

A tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet, sikeres pályázatot nyújtott be a „Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével” című konstrukció keretében, s ezt követően az intézmény „Új Járóbeteg Szakellátó Rendelő építése Tatán” című pályázata összességében közel 900 millió forintos támogatásban részesült. A hosszas előkésztő munka után 2014 tavaszán kezdődhettek meg a bontási munkálatok, november 25-én pedig átadták az új, modern épületet.

A rendelőintézet 1978-ban épült, az épülete korábbi formájában kihasználatlan volt, felújítása, üzemeltetése igen költséges lett volna. A Szakrendelő Intézet működésének kezdete óta jelentősebb rekonstrukciót nem végeztek, gépészeti- energetikai szempontból is elavult volt. Az épületegyüttes karbantartása és üzemeltetése jelentős költségeket emésztett fel az intézmény költségvetéséből, és az akadálymentesítési előírásoknak sem felelt meg. A több telephelyből adódóan korábban előfordultak betegirányítási nehézségek, hiszen a képalkotó diagnosztika és a definitív ellátásra törekvő ambulanciák egymástó távol helyezkedtek el. Mindezek nyomán szükségessé vált, egy integrált, új épület építése a kórházhoz. A kórház RTG készüléke, 1982-es gyártású, elavult, korszerűtlen, rendkívül magas karbantartási és javítási költségek mellett volt csak üzemeltethető.

A projekt során megvalósult a kórházi épület bővítésével - új szakrendelő hozzáépítésével - kialakított kistérségi járóbeteg ellátó központ most már biztosítani tudja az intézményhez tartozó 41 ezer ember minőségi egészségügyi ellátását, ami korábban három különböző helyszínen működött. Az épületbővítéssel párhuzamosan szükségessé vált az eszköz-állomány fejlesztése, valamint az új digitális röntgen beszerzéshez kapcsolódóan a korábbi röntgenhelység átformálása. A régi épület átalakításával és a digitalizált röntgen készülék beszerzésével, biztosíthatóvá vált a célzott és a szűrővizsgálatok felvételeinek elkészítése, a legkisebb sugárterheléssel.

Az átadó ünnepségen Dr. Till Attila Megbízott Főigazgató köszöntőjében a projekt megvalósítási folyamatának felidézését követően elmondta, hogy sok akadály és megpróbáltatás vezetett el az átadás napjáig, és bár a korszerű épület használatbavételével a lakosság egészségügyi ellátásának minősége jelentősen javulni fog, nem jött el a pihenés ideje. A megkezdett munkát folytatni kell, a további feladat a kórház épületének rekonstrukciója, s ezzel valósulhat meg a korszerű rehabilitációs ellátás biztosítása nemcsak a tárgyi, hanem a személyi feltételek tekintetében is-fogalmazott a főigazgató.

Bencsik János országgyűlési képviselő az átadó ünnepségen tartott beszédében kiemelte a helyszínen lévő fotovoltaikus, villamosenergia termelésére is alkalmas mini erőművet, ami abban segít, hogy az intézmény biztonságban érezhesse magát, hiszen bármilyen körülmények között rendelkezésre áll a  működéséhez alapvetően szükséges energia, a biztonságos üzemeltetés pedig a közszolgáltatást biztosító intézmények számára akkor is nélkülözhetetlen, ha a külső körülmények megváltoznak. A Tatai járásban élők ebben az épületben már sokkal emberségesebb körülmények között tudják majd igénybe venni a szolgáltatásokat, és a dolgozók munkakörülményei is jobbá válnak-mondta Bencsik János.

Michl József, Tata polgármestere köszöntőjében visszatekintett a projekt megvalósítási folyamatára, majd a jövőt érintve elmondta:- az a cél, hogy a városban az egészségügyi intézményi rendszert lehetőség szerint egy területre koncentrálják, s ehhez a szakrendelő létrejöttével újabb fontos lépést sikerült megtenni. A ránk váró munka nemcsak infrastrukturális kihívásokat jelent, hanem a humán oldal fejlesztését is, a megfelelő orvosok, szakemberek és segítők megtalálásával és alkalmazásával- nyilatkozta Michl József, aki megerősítette, hogy az önkormányzat a jövőben is mindent elkövet azért, hogy Tatán az egészségügyi ellátás a lehető legjobb színvonalon működhessen.  

Az ünnepi beszédek után Gózon Ágnes projektmenedzser a megvalósítási folyamat részleteit ismertette, valamint köszönetet mondott mindenkinek, aki segített a pályázati célok elérésében, majd Borz László a projekt műszaki vezetője összefoglalta az új épület műszaki paramétereit.

A projekt várható eredménye a betegellátás javítása, a betegelégedettség növelése. A beruházás lehetővé teszi az erőforrások racionalizálását, s egy gazdaságilag is hatékony intézmény működését.  Megvalósul az ellátórendszer infrastruktúrájának a szakmai kompetenciákhoz, a kor technikai elvárásaihoz igazítása, javul a szolgáltatási színvonal és növekszik a munkabiztonság, valamint a munkafeltételek is javulnak.