Megújult a növény és talajvédelmi igazgatóság épülete Tatán

Az Új út 17. szám alatti épület már modern nyílászárókkal, és korszerű-hatékony energiafelhasználási rendszerrel működik. A kivitelezést az Európai Unió Kohéziós Alapja támogatta.

A „Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága iroda és műszaki bázis épületeinek energiahatékonyság növelése, és megújuló energiaforrások hasznosítása” című, KEOP-5.6.0/12-2013-0028 azonosító számú projekt helyszínének átadására november 27-én került sor városunkban.

A projekt során az épület a kor igényeihez igazodva újult meg, hiszen megvalósult az ingatlan korábbi korszerűtlen, és hibákkal terhelt energiafelhasználási rendszerének kiváltása hatékony és fenntartható rendszerek kiépítésével, valamint a fő és műszaki bázis épületének teljes nyílászáró cseréjével, illetve hőszigetelésével.

A pénteki ünnepélyes átadón Michl József, Tata polgármestere elmondta:- ez a fejlesztés újabb fontos lépés a város számára azon az úton, melynek célja, hogy  Tata példamutatóan haladjon előre az energiafelhasználás, a megújuló energiaforrások használata területén. Ezért sokat tettünk az elmúlt években, ami azt is igazolja, hogy a kormány nyújtotta lehetőségeket a város jól használja ki- nyilatkozta Michl József. A Vakok Állami Intézetének tatai telephelye és az Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet új Járóbeteg Szakellátó Rendelőjének átadása után, ez már a harmadik olyan komoly beruházás idén a városban, ami egy teljes épületet érint, és amiért a polgármester külön köszönetet mondott a magyar kormánynak is.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott az átadáson elmondta:- ez egy olyan közös eredmény, amit sikerült Tata város és a kormányzat szolgálatába állítani. Azért is jelentős, hogy itt Tatán valósult meg ez a fejlesztés, mert fontos, hogy a megyeszékhely mellett a megye más városaiban is történjen feladatellátás.  A kormánymegbízott hozzátette:- azért is nagy jelentőségűek az ilyen jellegű beruházások, mert a magyar állam felismerte, hogy foglalkoznia kell az épületeivel, amelyeket meg kell újítani, és a kollégák munkakörülményeinek minőségi megváltoztatásával is törődni kell, aminek szép példája az Új úti épületet érintő fejlesztés.

Az energetikai beruházás során megvalósult az épület új, külső hőszigetelése, a  nyílászárók cseréje, a tető szigetelése illetve napkollektorok felszerelése, és a fűtési rendszer átalakítása, mindez pedig  energiahatékony üzemeltetést eredményez a jövőben.