Lezárult a Kossuth tér rehabilitációs projektje

Sajtótájékoztatón mutatták be hétfőn a Városházán a “Tata, Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja” című projekt megvalósítási folyamatát. A záróeseményen a 2014. március 3-a és 2015. november 30-a közötti időszak pillanatait idézték fel, nemcsak a számok tükrében.

A “Tata, Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja” című projekt megvalósítására nyújtott be és nyert el pályázatot Tata Város Önkormányzata.  A KDOP-3.1.1/A-09-2f-2011-0001 azonosítószámú projekt kivitelezési munkálatai befejeződtek, a hivatalos zárórendezvényre november 30-án került sor a Városházán.

A Kossuth téren zajló munkálatok mellett, a hozzá kapcsolódó utcák - Komáromi utca, Bercsényi utca, templom melletti szervizút- fejlesztése, felújítása is lezajlott. A beruházás komplexitását mutatja, hogy számos utca, útburkolat, parkoló, térburkolat, közvilágítás újult meg, a csapadékvíz- elvezetéssel együtt.

A kivitelezési munkák során a városközpont fejlesztése a történelmi műemlékek megőrzésének jegyében történt. A terület közlekedésének átalakítása kapcsán a tér, az utak és a járdák burkolata is megújult, esztétikus, a történelmi hangulathoz illeszkedő közvilágítás, díszvilágítás is működik. A közbiztonság növelését szolgálja egy videóval támogatott őrző-védőrendszer működtetése, s emellett a zöldfelületben is komoly fejlesztés történt, de ahol lehetett, megőrizték a téren már korábban meglévő növényzetet is. Városunk megújult főterén megjelenik a tatai hagyományokhoz kapcsolódó vízi látványosság, egy ivókút, illetve egy „cascade” szökőkút együttes formájában.

A tér kialakítása biztosítja a piactéri funkciót, a vendéglátóhelyek, szolgáltató helyek bővítése a vállalkozói szféra bevonásával történt. A tér fejlesztése önmagában is helyet biztosít ahhoz, hogy a kereskedelmi, vendéglátóhelyek telepedjenek ki a területre, s magánforrások bevonásával több épület is kibővített funkciót kapott.

A projekt nyomán az önkormányzati tulajdonban levő Fischer- ház (Bercsényi utca 1.) Ifjúsági és Közösségi Házzá alakult. Az épület egyik részében egy játszóház működik változatos készségfejlesztő eszközökkel felszerelve. Az épület másik részében egy ifjúsági tanácsadó iroda, valamint egy rendezvény terem is helyet kapott. Az átalakítás során egy városmarketing iroda is létrejött, mely a városfejlesztés és a marketing tevékenységek számára nyújt megfelelő színteret, valamint egy szolgáltató ház, mely vállalkozók, közszolgáltatók részére bérelhető, és egy nyilvános illemhely is.

A záróeseményen a Városháza dísztermében elsőként Lakos Zsuzsanna projektmenedzser tartott tájékoztatót a megvalósítás folyamatáról, a pályázat és a projektfejlesztési időszak történetéről. Ezt követően egy rendkívül látványos film mutatta be azt a munkafolyamatot, amely a kezdetektől a projekt lezárásáig tartott. A különleges videó - amely egy, a térre néző speciális éjjel-nappal működő kamera fotói alapján készült- 3 és fél percben mutatta be az elmúlt 3 és fél hónap megfeszített munkáját.

A tér belső átalakítási koncepcióját, a zöldfelületi terveket, valamint a térre kerülő installációkat és padozati díszítéseket megálmodó Török Péter Ybl Miklós-díjas táj- és környezetépítész  a helyszínen tájékoztatójában elmondta, hogy Tata fantasztikus kincsekkel van tele, ami végtelen forrása az alkotásnak. Az építész előadásában bemutatta a tervezési folyamatot, a tervek szellemi-művészeti forrásait, valamint beszélt a tér szerkezetéről és alkotóelemeiről.

-Évszázados adósságát teljesítette Tata közössége felé Európa és a magyar állam azzal, hogy segítséget nyújtott a város történelmi terének megújulásához - kezdte beszédét Bencsik János országgyűlési képviselő, aki a sajtótájékoztatón elmondta, a beruházásra egyaránt rászolgált a város közössége, és a Tatai medence is. Kitartóan küzdött a város, gratulálok az önkormányzatnak, mert ritkaságszámba megy, hogy az első kapavágástól számítva ilyen gyorsan, és példás együttműködésben elkészülhetett ez a beruházás minden tatai, Tata környéki és a magyar nemzet örömére-fogalmazott Bencsik János.

Michl József polgármester az eseményen kifejezte köszönetét mindazoknak, akik a Kossuth tér megújításában, a munka bármelyik szakaszában részt vettek, és a sikerhez munkájukkal hozzájárultak. - Olyan szép időszak után vagyunk, amiből csak tanulhatunk-fogalmazott a városvezető, kiemelve, hogy pénteken (december 4-én) egy meghitt hangulatú adventi találkozóval és vásárral indul a Kossuth tér első programsorozata, szombaton délután pedig 14 órától kezdődik  a tér átadó ünnepsége, ahová az önkormányzat nagy szeretettel várja a tataiakat és minden érdeklődőt.

A megújult Kossuth téren már most is sokan sétálnak, és ismerkednek a formákkal, színekkel, fényekkel. Tata központja a jövőben számtalan esemény és közösségi találkozó színhelyeként szolgálja majd a várost, de a rendezvények mellett nyitott szívvel vár mindenkit egy baráti beszélgetésre, családi sétára, vagy nyugodt elmélyülésre, kikapcsolódásra is. A megújult tér, amely megőrizte a múlt értékeit s kiteljesedett a jelen tudásával, mostantól szabad utat nyit a jövőnek is, ahogyan Török Péter előadásának végén fogalmazott: „ A következő generáció arca ahhoz a tájhoz idomul, amit rájuk hagyunk”.