Modern napelemes rendszerrel gazdagodott a Kőkúti Iskola

Sajtótájékoztatón mutatták be a Kőkúti Általános Iskola főépületének és tornatermének tetejére kiépített új napelemes rendszert, amely a jövőben jelentősen csökkenti az intézmény üzemeltetési költségeit.

Az iskola aulájában december 2-án tartott tájékoztatón részt vett Michl József polgármester, dr. Beró Henrietta alpolgármester, Horváthy Lóránt, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke, Mürkl Levente projektmenedzser, valamint a kivitelező Wagner Solar Hungária Kft. képviselője Pethő Csaba, és az önkormányzat munkatársai. Az eseményen a Kőkúti Iskola egyik osztálya is részt vett, a diákok ugyanis fizika óra keretében szereztek információkat a napelemes rendszer működéséről.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása” című pályázati kiírására beérkezett „Napelemes rendszer kiépítése a Kőkúti Általános Iskolában” című, KEOP-4.10.0/N/14-2014-0382 számú pályázatot támogatásra alkalmasnak minősítette, és 35 494 751 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A kivitelezést a Wagner Solar Hungária Kft. végezte el, a rendszer feltelepítése és üzembe helyezése 17 napot vett igénybe. A beruházásnak köszönhetően 198 darab, 60 cellás polikristály szerkezetű, és 250 Wp teljesítményű napelem modult, valamint 3 darab invertert szereltek fel a Kőkúti Általános Iskola főépületének és tornatermének tetejére, 50 kWp összteljesítménnyel. Mürkl Levente projektmenedzser tájékoztatása szerint, az előzetes számítások alapján az intézmény teljes éves energiafogyasztásának egy igen jelentős részét lefedi majd a 198 napelemmel termelt energia, ami a 3 inverteren keresztül jut el a szolgáltató hálózatára, és válik ezáltal hasznosíthatóvá.

A fejlesztés közvetlen célja a megújuló energia alapú energiatermelés terjesztése, ezáltal a környezeti terhelés és a széndioxid kibocsátás csökkentése volt, s mivel az épület villamosenergia felhasználása nagymértékben fog csökkeni, ezáltal a fenntartása, üzemeltetése is jelentős költségmegtakarítással jár a jövőben.

Michl József polgármester külön köszönetet mondott a kivitelező cégnek a gyors és precíz munkáért, hiszen a rendszer rendkívül rövid időn belül elkészült. A polgármester kiemelte, hogy Tatán ebben az évben több hasonló napelemes rendszer létesült különböző intézményekben, ezek között van a Vakok Állami Intézetének Tatai Telephelye (ahol speciális szondák segítségével a föld hőjét is felhasználják), a felújított Növény és Talajvédelmi Igazgatóság Új úti épülete, a szintén a közelmúltban átadott Árpád-házi Szent Erzsébet Szakkórház és Rendelőintézet Járóbeteg Szakellátó Rendelője, de ezeken túl a Református Gimnázium és a Kenderke épületeinek  tetején is találunk napelemeket, valamint a Fényes Tanösvény épülete is ilyen segítséget használ az energiafelhasználása területén. - Mindez azt is jelenti, hogy okosan gazdálkodunk a lehetőségeinkkel –fogalmazott Michl József.

Pethő Csaba a kivitelező cég képviseletében a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy hosszas előkészítés után, októberben valósult meg a tényleges kivitelezés. A 198 napelemből 76 darab került a főépületre, míg a tornaterem egységes, nagy és sima felületére 122 darabot sikerült felszerelni. A rendszer éves szinten több mint 52.000 kWh elektromos áram előállítására alkalmas, ez a szám időjárástól függően akár magasabb is lehet, ami jelentős megtakarítás az iskolának.

A költséghatékonyság mellett nagyon fontos üzenete az új beruházásnak, hogy az iskolában tanuló gyerekek már egészen fiatalon, testközelből is megismerhetik a megújuló energiaforrások egyik fajtáját, amivel a tudatos, a környezeti szempontokat is érvényesítő szemléletet elsajátíthatják. A rendszer villamosenergia termelését egyébként az interneten is nyomon lehet majd követni.