Áldás van Tatán és áldás van a tataiakon-A város felavatta megújult főterét

Ragyogó napsütés fogadta december 5-én délután a Tata megújult főterének ünnepélyes átadására érkezőket.

A “Tata, Kossuth tér városközpont értékmegőrző rehabilitációja” című projekt  kivitelezési munkálatai befejeződtek, az ünnepélyes átadás idejére a tér, és a környező utcák is megteltek érdeklődőkkel. Az ünnepséget a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekarának bevonulása nyitotta, majd a Kenderke Tata Táncegyüttes előadása következett, amelyhez a talpalávalót Pálházi Bence és zenekara húzta.

„Áldás van Tatán és áldás van a tataiakon, egyedül erre képtelenek lettünk volna”- kezdte ünnepi beszédét Michl József polgármester, aki a város megújulásának emblematikus elemeként jellemezte a Kossuth tér újjászületését. Olyan munkára vállalkoztunk, amelynek fő sodrában Tata régiségeinek megbecsülése, történelmének és alapítóinak mélységes tisztelete áll úgy, hogy mindvégig gyermekeinknek és unokáinknak terveztünk. Michl József külön megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a projekt megvalósításában, a tervezéstől kezdve, az előkészítésen át a kivitelezésig. A városvezető beszédében szólt a tér egyes részeinek szimbolikus üzeneteiről is, hozzátéve, hogy ezeket mindenkinek magának kell apránként felfedezni, megérteni és megszeretni.

Bencsik János országgyűlési képviselő az ünnepségen elmondta: a Kossuth tér megújulása a hit, a remény és a szeretet erejéről tesz tanúbizonyságot. Arról az erős hitről, amellyel Michl József a kezdetektől azon dolgozott, hogy visszaadja a városnak azt a történelmi központját, amely arra hivatott, hogy a közösség tagjai számára találkozási lehetőséget, az együvé tartozás élményének napi szintű megélését, és ünnepeken keresztül való kiteljesedését szolgálja. Így az erős hit, a kitartó remény, a szereteten és bizalmon alapuló, közösen elvégzett munka az, amely képes megújítani egy közösséget, s ezért vagyunk ma itt-fogalmazott Bencsik János, aki hozzátette: a tataiak a tér építésének idején is bizonyságot tettek a szeretetről.

Az ünnepi gondolatok között Tata és környéke fiatal tehetségei is megmutatták magukat, a Talentum Iskola világbajnoki dobogós helyezett ugróköteles csoportja ezúttal is látványos produkcióval lepte meg a közönséget, mint ahogyan az ünnepi jelmezbe öltözött baji kerékpárosok akrobatikus műsora is mosolyt csalt a nézők arcára.

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott dr. Kancz Csaba kormánymegbízott is, aki elmondta: az átadás napja nem a széthúzásról, hanem az összetartozásról szól. Az összetartozás és a közös munka áthatotta az egész projektet is, hiszen össze tudott fogni a kormányzat az önkormányzattal, az állam az emberekkel. A jövő vonatkozásában is ez a legfontosabb, mert akkor leszünk a legboldogabbak, ha a gyermekektől kezdve a fiatal szerelmespárokon át, minden generáció megjelenik majd itt a téren, hiszen akkor elmondhatjuk, hogy tényleg az egész városnak, a járásban és a megyében élőknek készült a tér-mondta a kormánymegbízott.

Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, hogy a 25. évfordulóját ünneplő megyei önkormányzat számára az újjászületett Kossuth tér a legszebb ajándék, hiszen bár a megye polgárai egységet alkotnak, mégis kiemelkedik Tata városa többek között a bátorságával, a környezetvédelem és a turizmus területén végzett munkájával is. A tataiaknak karácsonyi, a megyének születésnapi ajándék ez a tér-mondta Popovics György, aki további tatai sikerekben gazdag boldog új évet kívánt a városnak.

Az élővizek városa egy új korszakba lép, amelyet a folyamatos fejlesztések, a modernizáció és innováció jellemez- mondta köszöntőjében Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, aki szerint Tata egy dinamikusan fejlődő várossá vált az elmúlt években, ami a jól kihasznált európai uniós pályázati lehetőségeknek is köszönhető. Tata követendő példa az ország összes települése számára, hiszen ez a beruházás is erős összefogásból született-fogalmazott Vitályos Eszter, aki ismertette a projekt eredményeit, és gratulált városunknak az elvégzett minőségi munkához.

A köszöntők után a szalagátvágás ceremóniája következett, amit Berczelly Attila szerzeményének, a Tata dalnak élőhangszeres előadása kísért. A 100 méter hosszú nemzeti színű szalagot a díszvendégek és a városi képviselő-testület tagjainak segítségével vágták szét, hogy az ünnepségre érkezők hazavihessék emlékül a szalag egy-egy darabkáját. Ezt követően a helyszínen Havassy Bálint plébános, Szabó Előd református lelkész, valamint Frankó Mátyás evangélikus lelkész áldotta meg a teret.

A szombati ünnepség az MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekarának koncertjével zárult, de ezzel még nem értek véget a programok, hiszen karácsonyig három hétvégén át várják adventi örömök az érdeklődőket a megújult Kossuth-téren.