Állami támogatás segíti a Tatai Ipari Parkot

100 millió forint állami támogatást kapott a város, a Tatai Ipari Park elektromos áram  kapacitásának növelését szolgáló beruházáshoz.

Az Ipari Parkban az utóbbi időben az egyre kedvezőbb gazdasági helyzetnek köszönhetően több vállalkozás is megjelent, illetve jelezte beruházási szándékát. Az NHK Spring Hungary Kft. tavalyi betelepülésével a területen lekötött villamos energia mennyiség majdnem teljes egészében felhasználásra kerül, így újabb vállalkozások indulása esetére szükséges a fejlesztés.

A megoldás érdekében az önkormányzat egyeztetéseket folytatott az ipari parkot üzemeltető Barina Kft.-vel és az E.ON Zrt.-vel. Az új igénylők kiszolgálását a jelenlegi rendszer bővítésével nem lehet megoldani, az E.ON tájékoztatása alapján a további igényeket földkábeles betáplálással lehet kielégíteni úgy, hogy a Tatabánya melletti Szentgyörgypusztán egy 120/20 kV-os kapcsoló állomást, majd onnan egy 20 kV-os földkábelt építenek ki az ipari parkig. Ez a beruházás szolgálná a park elsődleges villamos energiaellátását, valamint a város tartalék, másodlagos ellátását is.

A támogatással kapcsolatban Bencsik János, országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, hogy a 300 milló forintot meghaladó fejlesztés nélkül, a már most épülő üzemek villamosenergia ellátása sem lenne kockázatmentesen biztosítható. A tervezett beruházás keretében új földkábelek kerülnek kiépítésre a tatabányai és a tatai ipari parkok között, melynek fedezetét az E.ON, a Tatai Ipari Park és Tata Város Önkormányzata közösen biztosítja. A 100 milliós állami támogatás egyben azt is jelenti, hogy Tata városa az így felszabaduló összeget más helyi közfeladat finanszírozására fordíthatja-mondta Bencsik János.

Michl József polgármester az állami támogatásról szólva köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, amiért meghallotta a város kérését és segítséget nyújtott. Tata új Magyary - terve az előzőhez hasonlóan kiemelt programként kezeli a munkahelyteremtést, ezért minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy a tatai munkahelyek száma tovább növekedjen. Ehhez egy előrelépés ez a mostani támogatás is- nyilatkozta a polgármester.

 

Fotó: Grépály András Zoltán